Akkerbouw

Nieuws 12 reactieslaatste update:30 apr 2018

Kamer wil inperking gebruik glyfosaat

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op enkele toepassingen van onkruidbestrijder glyfosaat.

Het gaat om doodspuiten voor graslandvernieuwing en bespuiting voor de oogst (pre-harvest) in de akkerbouw.

Een motie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot werd donderdag 26 april aangenomen met steun van de oppositiepartijen. Regeringspartijen VVD, ChristenUnie en VVD, en SGP en FvD stemden tegen. De Groot wil dat aan elk gebruik van glyfosaat buiten de geïntegreerde gewasbescherming een eind komt. Ook ‘kalenderspuiten’, waarbij op basis van een vast tijdschema gespoten wordt, zou taboe moeten worden.

Minister wil lijn CTGB volgen

Minister van landbouw Carola Schouten had de motie ontraden. Zij wil de lijn van toelatingsinstanties CTGB en Efsa volgen, die volgens haar op goede gronden hebben geadviseerd om glyfosaat toe te laten. De Europese Unie heeft daartoe ook gesloten.

De Groot stelt in de motie dat Duitse marktpartijen steeds strengere eisen stellen aan het gebruik van glyfosaat en dat Nederlandse boeren daarop moeten anticiperen. Bovendien is er volgens De Groot geen sprake van bestrijding van onkruiden bij bijvoorbeeld kalenderspuiten, het resetten van grasland en toepassingen voor de oogst (pre-harvest).

Laatste reacties

 • jan1953

  Die linkse rakkers hebben weer wat gevonden om de boeren dwars te zitten ga liever naar oostvadersplassen

 • Gat

  Nog meer vang gewassen verplichten. Daar is het nu voornamelijk voor nodig.

 • Tinus1

  Schijnbaar denken die linkse rakkers dat voedsel zo uit de lucht valt.......ze willen echt alle voedselproducenten het leven onmogelijk maken. Wetenschappelijk onderzoek is niet meer nodig, zij weten altijd beter!

 • eltjo.huizenga1

  Als we niet uitkijken bepaalt het sentiment in de 2e kamer de toelating van gewasbeschermingsmiddelen i.p.v. de Ctgb... Triest dat D'66 zich hiervoor leent. Puur populisme zonder wetenschappelijke onderbouwing!

 • Zuperboer

  Het opzetje is/was simpel. Eerst verscheen een artikel in De Gelderlander over Roundup/Vitens en het oranje kleuren van akkerland in het voorjaar. Dit werd vervolgens gecounterd door D66 in de kamer. Dit is een truc die keer op keer wordt toegepast en die langzamerhand onze perceptie voor nieuws beinvloedt. Het artikel in de Gelderlander is inmiddels gerectificeerd op last van Vitens.

 • landboer

  Eigen schuld dikke bult! Waarom alle groenbemester standaard doodspuiten? Was nergens voor nodig ,alleen gemakzucht .Kun je dit verwachten.

 • kleine boer

  landboer kijk je ook even naar de standaard behandeling van de stoepjes bij de particulier....

 • j.verstraten1

  Dat het gebruik van round-up vroeg of laat aan banden word gelegd was te verwachten. Dat wij als boeren de laatste jaren het alleen maar méér zijn gaan gebruiken helpt dan niet in de discussie.
  Op zich wel bijzonder dat de politiek op deze wijze de marktpositie van de boeren zegt te versterken. Wat is het volgende toch verplichte weidegang omdat de markt het vraagt? Allemaal een koeborstel in de stal omdat de markt het vraagt? Allemaal kruidenrijk gras omdat de markt het vraagt? en ga zo maar door.
  Ik pas sinds een jaar of 8 NKG op maisland toe. Dat is nu wel weer voorbij en dat is op zich jammer.

 • Piet Piraat

  Inderdaad J.verstraten1, de striptilbemesters kunnen nu weer bij het oud ijzer.

 • agratax(1)

  Het intrekken van de toelating van Glyfosaat neemt dan misschien de vervuiling van grondwater weg, het zal het eventuele risico op kanker niet verminderen omdat alle RR producten vol zitten met residuen van Glyfosaat en toegevoegde middelen. Het begint weer eens een besluit te worden met symbool waarde.

 • wvdweijden1

  Heeft het CDA voor de motie gestemd? Zou me verbazen.

 • Zuperboer

  Het zou goed zijn om dan meteen een nultolerantie in te stellen op alle te importeren voedsel. Roundup pos is weigeren bij de grens. Zien wat de politiek inhoudelijk voor de eigen boeren voorstelt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.