Foto: Reina de Vries AkkerbouwNieuws

Kamer wil inperking gebruik glyfosaat

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op enkele toepassingen van onkruidbestrijder glyfosaat.

Het gaat om doodspuiten voor graslandvernieuwing en bespuiting voor de oogst (pre-harvest) in de akkerbouw.

Een motie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot werd donderdag 26 april aangenomen met steun van de oppositiepartijen. Regeringspartijen VVD, ChristenUnie en VVD, en SGP en FvD stemden tegen. De Groot wil dat aan elk gebruik van glyfosaat buiten de geïntegreerde gewasbescherming een eind komt. Ook ‘kalenderspuiten’, waarbij op basis van een vast tijdschema gespoten wordt, zou taboe moeten worden.

Minister wil lijn CTGB volgen

Minister van landbouw Carola Schouten had de motie ontraden. Zij wil de lijn van toelatingsinstanties CTGB en Efsa volgen, die volgens haar op goede gronden hebben geadviseerd om glyfosaat toe te laten. De Europese Unie heeft daartoe ook gesloten.

De Groot stelt in de motie dat Duitse marktpartijen steeds strengere eisen stellen aan het gebruik van glyfosaat en dat Nederlandse boeren daarop moeten anticiperen. Bovendien is er volgens De Groot geen sprake van bestrijding van onkruiden bij bijvoorbeeld kalenderspuiten, het resetten van grasland en toepassingen voor de oogst (pre-harvest).


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin