Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

FAO: goed aanbod sojabonen komende maanden

De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht voor de komende maanden een goed aanbod sojabonen.

Dit ondanks de slechte productie van sojabonen in Argentinië en risico’s voor handelsstromen die voortkomen uit mogelijke geschillen tussen China en de Verenigde Staten. Doordat Brazilië een goede opbrengst heeft, is toch voldoende soja beschikbaar. Voor tarwe en mais schat de FAO de voorraden lager in. Dat blijkt uit de april-publicatie van de Amis-prognose (Agricultural Market Information System).

Sojavoorraad op laagste niveau in 4 jaar

De wereldwijde productie van sojabonen is in de april-prognose ten opzichte van vorige maand met 8,4 miljoen ton naar beneden bijgesteld, naar een totaal van 336,8 miljoen ton voor seizoen 2017-‘18. De sterke bijstelling naar beneden komt voornamelijk door lagere opbrengsten in Argentinië. De FAO verwacht meer export vanuit Brazilië, wat de terugval vanuit Argentinië en Uruguay kan opvangen. De verwachte voorraad sojabonen is flink naar beneden aangepast (-5,3 miljoen ton), omdat mindere opbrengsten in Argentinië en Brazilië slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd met sojabonen uit de Verenigde Staten. De sojavoorraad staat met 42 miljoen ton op het laagste niveau in 4 jaar.

Sojabonen worden afgeleverd in de Argentijnse vestiging van Louis Dreyfus. - Foto: ANP
Sojabonen worden afgeleverd in de Argentijnse vestiging van Louis Dreyfus. - Foto: ANP

Tarwevoorraad omlaag

Hoewel de tarweproductie iets hoger uitkomt, wordt het record van het voorgaande seizoen niet gehaald (2016-’17: 759,6 miljoen ton). De tarweproductie is naar boven bijgesteld met 0,4 miljoen ton naar 757,4 miljoen ton voor seizoen 2017-’18. De consumptie stijgt doordat meer tarwe de Europese industrie ingaat en Rusland meer voor veevoeder gebruikt. Hierdoor komen de tarwevoorraden in de april-prognose 0,7 miljoen ton lager uit op 272 miljoen ton, wat nog steeds 20 miljoen ton meer is dan het voorgaande seizoen.

Maisverbruik stijgt

De maisproductie in de EU wordt hoger ingeschat, waardoor de wereldwijde maisproductie 2,6 miljoen ton hoger uitkomt op 1.087 miljoen ton. Maar doordat het verbruik stijgt, voornamelijk voor veevoer in zowel de EU als Zuid-Amerika, daalt de wereldwijde maisvoorraad voor seizoen 2017-’18; 247,2 miljoen ton. De maisvoorraad is daarmee nog steeds ruim 6 miljoen ton groter dan in seizoen 2016-’17.

Eén reactie

  • mtseshuis

    Nu ineen keer weer genoeg sojabonen, fijn voor vegetarische slager..

Of registreer je om te kunnen reageren.