Akkerbouw

Nieuws 13 reacties

Europa akkoord met verbod op neonicotinoïden

Het verbod op neonicotinoïden komt er. Het voorstel hiervoor van de Europese Commissie is vrijdag 27 april aangenomen door de lidstaten.

Nog voor het eind van dit jaar zijn de insectenbestrijders imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam (de zogeheten neonicotinoïden) verboden in akkerbouwmatige teelten. Europa wil zo de bij beschermen.

Eerder deze week werd duidelijk dat minister Carola Schouten het voorstel zou steunen. In het permanent comité Scopaff dat hierover gaat, bleek vrijdag een zogeheten gekwalificeerde meerderheid achter het voorstel te staan. Vytenis Andriukaitis, eurocommissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid, toonde zich vrijdag blij met de uitkomst van de stemming. Hij benadrukt dat de commissie haar voorstel maanden geleden gedaan heeft, op basis van wetenschappelijk advies van de voedselveiligheidsautoriteit Efsa.

Kamerdebat: meerderheid Tweede Kamer steunde moties VVD en CDA niet

De nieuwe maatregel wordt de komende weken gepubliceerd, waarna een opgebruiktermijn geldt van een halfjaar. De middelen, evenals gecoat zaad, mogen daarna niet meer worden gebruikt buiten de kas. Binnen de kas blijven de middelen onder voorwaarden toegelaten.

Vanuit de Nederlandse akkerbouw is afgelopen week al bezorgd gereageerd.

Regeringspartijen VVD en CDA hebben nog geprobeerd minister Schouten te bewegen haar stem voor een verbod om te zetten naar een onthouding van stemmen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de moties donderdag 26 april niet. Oppositiepartijen PVV, Partij voor de Dieren en SP loofden Schouten juist in haar opstelling.

Kamerleden Maurits von Martels (CDA) en Helma Lodders (VVD) probeerden de minister ertoe over te halen nog een poging te doen het voorstel zodanig te veranderen, dat de insectenbestrijders onder strenge voorwaarden toch beschikbaar zouden blijven voor onder meer de pootaardappelteelt en de suikerbietenteelt. Schouten zegt echter te hebben afgewogen dat aanpassing van de gebruiksregels zo ingewikkeld zijn dat ze niet uitvoerbaar, controleerbaar of handhaafbaar zijn. Het bedrijfsleven (Nefyto) zegt dat het ministerie op geen enkele manier overleg heeft gevoerd over voorgenomen maatregelen.

VVD en CDA kregen alleen steun van SGP en FvD voor de moties, waarin de minister werd opgeroepen het voorstel van de Europese Commissie niet te volgen.

Mede-auteur: Jan Braakman

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Maurits Martels en Helma Lodders zouden er goed aan doen contact op te nemen met Claudia Külling van Servaplant BV, die een biologische plaagbestrijding heeft ontwikkeld voor de bieten- en pootaardappelteelt: 06-48972599. www.servaplant.nl. Verleen steun aan innovatief ondernemerschap.

 • mtsvanaaken

  Dus binnen 2 jaar moet de bijenstand weer op het peil van 20 jaar terug zitten. Als dat niet is, ligt het ergens anders aan. En servaplant heeft alleen iets tegen bladluizen. Die zitten op het blad dat is niet het grootste probleem, daar kun je bij. Ritnaalden zitten in de grond en kun je niks tegen doen nu. Bereid je voor op 30 % plantuitval; of erger. Spreek uit ervaring.

 • j.h.vonk@home.nl

  Wie gaat er voor betalen ?!?. De verwende consument !!. Veel lagere opbrengsten Nog veel hogere prijzen in de winkel of op de markt !!??.

 • hollandagri

  EU kan gelijktijdig import verbod van voedsel invoeren dat met deze middelen in contact is geweest.

 • Epbooneman

  Waarschijnlijk een zegen voor die ondernemers wier opbrengst van bestuivers afhangt

 • Espresso

  De bijen moeten betalen !

 • Jan-Zonderland

  De volgende minister die uit haar nek kletst zonder consequenties getuige het feit dat zij zomaar stelt dat het creeeren van een uitzondering voor de bieten en aardappelteelt practisch onuitvoerbaar zou zijn zonder eerst eens gesproken te hebben met Nefyto. Lekker zootje daar in Den Haag na Rutte en
  Wiebes in de soap rondom de dividendbelasting notities. Kan er wel bij.

 • Heros

  Wanneer men weet, wat deze neonicotinoïden met de hersenen doet bij bijen en Insekten.
  En wetende dat insekten zich vele malen beter kunnen aanpassen en reageren kunnen. Maar dat ze zich niet kunnen aanpassen op giften die gelijk staan aan zenuw gassen. Ben ik blij voor de mens, dat deze giften van de markt genomen worden.

 • Het verbod op Neonictinoiden maakt hoogst waarschijnlijk een einde aan het uitroeien van het insectenbestand op het platteland waardoor dieren die ervan afhankelijk zijn, zoals vogels en reptielen, een grotere overlevingskans hebben. Extra positief is dat er meer bijen zullen zijn die een belangrijke rol spelen bij de bevruchting van planten.

 • info36

  De bijensterfte ligt niet aan de neonicotinoiden.

 • eltjo.huizenga1

  We baseren onze beslissingen op een geromantiseerd beeld dat vroeger alles beter was en dat we daarnaar terug moeten. Daarbij verkopen we onzinverhalen dat neonics iest aan hersenen bij bijen en insecten doen en dat het verbod op neonics een eind zouden maken aan het uitroeien van het insectenbestand op het platteland (?) en daarmee vogels en reptielen een grotere overlevingskans zou geven. Insecten zijn niet aan het uitsterven, neonics hebben bij juist gebruik geen effect op bijen en de weidevogelstand loopt terug door de zich sterk uitbreidende vossen- en roofvogelpopulatie.

 • farmerbn

  Zou graag resultaten zien of gebruikte neonics invloed hebben op bijen en insecten op een onbewoond eiland. Dat is daar dan bijna de enige variabele. Hier in Europa zijn ook veel andere invloeden mogelijk zoals GSM-zendmasten, (vlieg)verkeer enz.

 • eltjo.huizenga1

  Het is geen onbewoond eiland, farmerbn, maar in Australië (wel een eiland) worden volop neonics gebruikt en zijn er geen problemen met bijen. Ze hebben daar echter ook geen Varroamijt. Ik zie een verband...

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.