Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Aardappeltelers gaan overproductie te lijf

Aardappeltelers in België en Noord-Frankrijk willen overschotten uit de markt halen om extreem lage aardappelprijzen te voorkomen.

De overschotten moeten worden afgezet buiten de voedingssector, bijvoorbeeld voor compost, veevoer, vergisting of de zetmeelindustrie. Het project wordt gesteund met subsidie uit Brussel.

Het grensoverschrijdende project is een initiatief van de drie boerenorganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS, Vlaanderen), Fédération Wallonne d‘Agriculture (FWA, Wallonië) en de Franse Union Nationale de Producteurs de Pommes de Terre (UNPT).

Het project loopt tot juli 2019, zegt ABS-secretaris Guy Depraetere. “We hebben de laatste 10 jaar 3 keer een jaar gehad met grote overschotten en extreem lage aardappelprijzen. Daarom starten we dit project.”

Mogelijkheden afzet buiten voeding

Het project bestaat uit 3 delen. Depraetere: “We gaan eerst inventariseren welke afzetmogelijkheden er zijn voor aardappelen buiten de voedingssector. Dat kan bijvoorbeeld veevoer zijn, de vergisting of compostering. We willen weten hoeveel aardappelen je in bepaalde rantsoenen voor vee kunt opnemen. We willen ook weten hoe aardappelen voor een vergister of voor compostering moeten worden aangeboden. En tegen welke prijs dat nog aantrekkelijk is.

‘Aardappelen uit de markt halen is moeilijk omdat solidariteit onder aardappeltelers niet groot is’

Daarna gaan we bepalen hoe we in september aan het begin van het handelsseizoen moeten bepalen in welke mate er sprake is van een overschot aan aardappelen.”

Welke aardappelen uit de markt halen?

De derde fase van het project is het moeilijkste, zegt Depraetere. “Dan bekijken we hoe we moeten bepalen welke aardappelen we wanneer uit de markt halen en tegen welke prijs. Dan moet ook duidelijk worden hoe we dat gaan financieren. Dit is het moeilijkste deel omdat solidariteit niet groot is onder aardappeltelers.”

Laatste reacties

 • A. Schrauwen

  Ik heb deze week op boerderij.nl nog gelezen dat de produktie omhoog moet.

 • jan4072

  Om te beginnen. In jaar met overschot worden er veel aardappelen aangeboden voor frites die afgekeurd worden. Afgekeurde aardappelen niet terug naar de boer maar gelijk denatureren (veevoer, biogas etc zolang ze maar niet weer opnieuw in de consumptie circuit aangeboden kunnen worden). Natuurlijk moet de betreffende boer-eigenaar wel gecompenseerd worden. Dit kan voor een prijs markt conform die op dat moment geldt. Dus zeg maar de prijs die hij ontvangen had als ze wel goed gekeurd waren. Waar dat geld vandaan komt? Then eerste brengen ze ook als veevoer, biogas etc nog wat op. Aanvullend komt er het feit dat de prijzen stijgen en door het heel iets afromen van de wel verwerkte partijen ( ik denk 0,01 cent?) een pot gevormd kan worden om het tekort aan te vullen.

 • Zandboertje

  AVEBE haalt ook al tienduizenden tonnen uit het circuit. Meest onder de 50 mm dus daar zijn consumptietelers wellicht iets mee geholpen.
  Wel vreemd, vorig jaar ongeveer pootgoedoorlog bij afnemers. En nog een veel te hoge productie. Zal dit jaar wel weer lekker gaan dan

Of registreer je om te kunnen reageren.