adi404541-002

Aardappelveredeling

Terug naar dossier
Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Solynta kweekt chipsaardappel met phytophthora-resistentie

Solynta heeft aardappelrassen gekweekt uit een hybride veredelingsprogramma die geschikt zijn voor verwerking tot chips.

Het veredelingsbedrijf heeft al aardappelen met een dubbele resistentie tegen phytophthora. “We kruisen de beide ouders, die elk één resistentie-gen dragen, om een dubbel-phytophthora-resistente chipsaardappel te verkrijgen”, zei Pim Lindhout, hoofd R&D bij Solynta, op het jaarcongres van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond in Nijkerk. Solynta verwacht in 2021 een commercieel interessant aardappelras op de markt te zetten, met een hoge resistentie tegen phytophthora.

Snellere manier van veredeling

Solynta kweekt aardappelen uit kruisingen van diploïde homozygote ouderlijnen. Dat zijn aardappelen met twee paar chromosomen, die in principe identiek zijn. Dat wijkt af van de gangbare aardappelveredeling, die werkt met tetraploïde aardappelen (vier paar chromosomen) uit heterozygote ouderlijnen.

Lindhout: “Met hybride veredeling van diploïde aardappelen kun je beter voorspellen welke eigenschappen de nakomelingen hebben. De veredeling gaat veel sneller. In vijf jaar kun je een nieuw ras op de markt hebben.”

Aardappelveredeling gaat groentesector achterna

Lindhout verwacht dat de aardappelveredeling de groentesector achterna gaat. “Bij groente wordt veel hybride veredeling toegepast. Daar volgen de rassen elkaar snel op. Dat is een voordeel voor de telers. De aardappelteler kan de diploïde aardappelen die uit zaad zijn gekweekt verder vermeerderen via de knollen. De pootgoedteler blijft nodig voor de klonale vermeerdering, ook als de stammen uit zaad zijn opgekweekt.”

“Zaad heeft als grote voordeel dat je voor een hectare aardappelen kunt volstaan met 20 gram zaad in plaats van 2.500 kilo pootgoed. Je kunt zaad gemakkelijker vermeerderen, transporteren en bewaren dan pootgoed en zaad is veel minder gevoelig voor ziekteoverdracht.”

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.