Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Peenteelt heeft alternatieven voor Cruiser

Het waarschijnlijke einde van de toelating van thiamethoxam (Cruiser), een veelgebruikt middel in peenzaadcoating, betekent niet dat wortelvlieg en luis winnen in de peenteelt.

Dat bleek uit het relaas van Paul Goorden van Cebeco Agrochemie op de Themadag peen in Emmeloord dinsdag 6 maart. De wortelvlieg beschadigt de onderste helft van de peen. De druk is het grootst in mei, augustus en oktober.

Plan B: Vydate en biologisch middel Nemguard

Goorden presenteerde de aanwezige telers een plan B, voor als Cruiser wegvalt. Dat begint met het beheersen (bergen maaien, beschadigingen beperken, uienolie ter afleiding) en monitoren van de druk van de vliegen en luizen (Groene Vlieg). “Want chemie is het sluitstuk”, benadrukt Goorden.

Hoofdrollen voor de bestrijding in plan B zijn weggelegd voor Vydate en het biologische Nemguard om de eerste generatie wortelvlieg in een rijenbehandeling te bestrijden en het verwachte Benevia en Coragen om de tweede en derde generatie in de kiem te smoren.

Met Vydate, Calypso en Pirimor is zuigschade en het pastinakengeelvlekvirus door luizen tegen te gaan.

Opmerking uit de zaal: door te zaaien na de vlucht in mei kan de eerste slag tegen de insecten al worden geslagen, zo doen biologische telers het ook.

Europese commissie stemt over toelating

Deze maand wordt in Europees verband gestemd over de toelating van thiamethoxam. Ook diquat (Reglone) en diverse triazolen staan op de stemlijst.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Goed bezig. In plaats van een paar gram Cruizer nu kilo's Vidate en mog een keer of 3-4 spuiten met andere middelen. Milieuwinst!!!??? Maar het zal wel beter zijn voor de bijenstand, hoewel mog steeds niet onomstotelijk vast staat dat de afname van de bijenstand veroorzaakt wordt door het gebruik van neonics.

  • wil agri

    het verhaal van de neonicotinoiden en hun schadelijkheid lopen ook scheef. het staat vast dat deze middelen schadelijk zijn voor bijen, dat is geen vraag. waar het mank gaat is op het moment dat je gaat kijken naar hoe een bij in contact moet komen met deze middelen. een bij vliegt op bloeiende gewassen en eet van de nectar, en via deze weg zou een bij ook in contact moeten komen met de middelen voordat hij er dood aan kan gaan. maar op de meeste gewassen waar de neonicotinoiden worden gebruikt bloeien de gewassen niet. suikerbieten, peen, sluitkool etc bloeien normaal gesproken niet in de landbouw, maar zo wordt de schadelijkheid wel getest in deze onderzoeken. zolang het gewas niet bloeit komt de bij er ook niet mee in contact en is het dus ook niet dodelijk voor de bij

Of registreer je om te kunnen reageren.