Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Nefyto: verbod neonicotinoïden gebaseerd op niet-goedgekeurde regels

Nefyto, de brancheorganisatie van de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten, stelt dat het verbod op de drie neonicotinoïden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam is gebaseerd op niet-goedgekeurde regels voor bijenonderzoek.

Het Europese voedselagentschap Efsa stelde eerder deze week vast dat het gebruik van imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam erg risicovol is voor hommels, wilde en honingbijen.

Nieuwe regels zijn onwerkbaar

Efsa heeft, net als bij eerdere beoordelingen van deze stoffen, gebruik gemaakt van concept- (nog niet-goedgekeurde) regels voor bijenonderzoek, de Bee Guidance. Deze nieuwe regels zijn onwerkbaar. Binnen de EU is dit document de afgelopen vijf jaar voortdurend en consequent afgewezen omdat het onrealistisch is en niet geschikt om de risico’s voor bijen en bestuivers vast te stellen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Toepassing van dit niet goedgekeurde document op andere stoffen kan leiden tot een verbod op de meeste, misschien wel alle insecticiden, inclusief biologische producten. Ook het Ctgb heeft daarop gewezen in een advies in mei 2017 aan toenmalig staatssecretaris Van Dam.

‘Efsa-evaluatie niet erkennen’

Nefyto heeft ernstig bezwaar tegen de door Efsa gevolgde procedure. Een niet goedgekeurd toetsingskader kan volgens Nefyto niet als basis dienen voor besluiten tot toelating. Nefyto doet dan ook een beroep op Minister Schouten om de Efsa-evaluatie niet te erkennen als basis voor een besluit over goedkeuring van de stoffen op Europees niveau.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Nefyto verzet zich tegen bijenonderzoek volgens Bee Guidance omdat het zou bevestigen dat neonics de Haber test niet zouden doorstaan, zoals ik dat in 2010 beschreven heb in het vaktijdschrift Toxicology (276:1-4). De giftigheid voor insecten is tijdsafhankelijk, en wordt zelfs versterkt door de tijd. Neonics hebben bij insecten geen drempelwaarde, waar beneden de stof veilig is, en zijn ook in geringste concentraties dodelijk voor insecten. Eigenlijk weet Nefyto sinds mijn publicatie dat het uur geslagen heeft voor de neonics, maar ze doen er alles aan om het gouden kalf voor de ondergang te redden. Dat is het onaanvaardbare gezicht van kapitalisme. Natuurafbraak wordt op de koop toegenomen zo lang als veel geld kan worden verdiend met deze insecticiden. Het Ctgb laat zich instrumentaliseren voor de belangen van de agrochemie en is de afgelopen jaren volledig ongeloofwaardig geworden. Ze hebben niet ingegrepen toen in 2004 bleek dat de leefomgeving verontreinigd werd met het moeilijk afbreekbare imidacloprid.

 • info196

  Hierboven schrijft iemand die de wijsheid in pacht heeft.
  Zelf denk ik dat een kleine hoeveelheid insecticide op het bietenzaad NOOIT schade kan geven aan bijen. Bieten bloeien niet eens! Nee, maar dhr Tennekes heeft liever dat we 1 of meerdere keren een pyrethriode over het gewas spuiten, waarbij bijen WEL geraakt kunnen worden............
  Verder was onlangs in het nieuws dat er in honing diverse neo's gevonden worden. Daaruit concludeert "men" dat neo's dus heel schadelijk zijn. Maar als ik dat gewoon probeer te beredeneren, is die conclusie onwaar. Want hoe kan een bij honing maken als ie dood zou gaan van neo's? Hoe kan er dan 1 of meerdere neo's in honing zitten?

  Natuurlijk is elk gewasbeschermingsmiddel wel ergens schadelijk voor. Dat ontken ik niet. Maar bij juist gebruik conform eisen Ctgb zijn de risico's klein.

  Helaas regeert de emotie vaak als het gaat om discussies gwb-middelen en niet de ratio en het onderzoek.

  goedenavond, Gert Jan

 • een Duits onderzoek gaf aan dat 80% van de onderzochte bijen dood gegaan waren aan fipronil. Ik denk dat dit nogal rigoureus en ondoordacht in huishoudens verbruikt wordt op kat en hond.

 • Henk Tennekes

  #info196. De coating van bietenzaad met neonics zal inderdaad geen schade geven aan bijen, maar 95% van het insecticide blijft wel in de bodem hangen en zal bij neerslag het grond- en oppervlaktewater verontreinigen. U moet niet denken dat de verontreiniging van 70.000 hectare akkerland met neonics zonder gevolgen blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.