Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

EU heeft gebrek aan graansilo’s bij topoogst

Twintig lidstaten van de EU hebben te weinig opslagruimte voor graan, oliezaden en eiwitgewassen als de akkerbouwers hoge hectareopbrengsten realiseren.

Bij gemiddelde hectareopbrengsten hebben alleen het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg een tekort aan opslagcapaciteit van deze gewassen.

Opslagcapaciteit verbeterd

De EU produceert veel graan en oliezaden (en een klein beetje eiwitgewassen). Daarom heeft de Europese Commissie onderzoek laten doen door adviesbureau Areté naar de capaciteit om deze gewassen te transporteren en op te slaan. De opslagcapaciteit is verbeterd, constateert de Commissie. In 2015 konden boeren en bedrijven in de EU gezamenlijk 319 miljoen ton graan, oliezaden en eiwitgewassen opslaan. Dat is 20% meer dan in 2005. Terwijl de productie van deze gewassen in die tien jaar met 11% is gestegen. Bij een grote productie ontstaan tekorten aan opslagcapaciteit in twintig lidstaten, waaronder grote graanproducenten als Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Bij een gemiddelde oogst zijn er weinig problemen.

De opslagcapaciteit is verbeterd, constateert de Europese Commissie. - Foto: Joris Telders
De opslagcapaciteit is verbeterd, constateert de Europese Commissie. - Foto: Joris Telders

Van de 359 miljoen ton opslagcapaciteit ligt 40% op boerenbedrijven en 11% is in handen van samenwerkingsverbanden van boeren. Bijna een derde (32%) van de capaciteit ligt bij handelsbedrijven. De rest van de siloruimte ligt bij verwerkende en overslagbedrijven.

Transport

Wat betreft het transport constateert de Commissie dat de gewassen worden vervoerd per trein of per boot als grote afstanden moeten worden overbrugd. Voor de korte afstand worden vrachtwagens gebruikt. De EU heeft het transport goed voor elkaar, maar er zijn wel bottlenecks. De Commissie noemt als voorbeeld het grensgebied tussen Duitsland en Oostenrijk, waar het treinverkeer stokt op de grensovergangen.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Het is toch werkelijk tenenkrommend om te constateren dat de europese commissie zich bezig houdt met dergelijke zaken en erger nog daar een adviesbureau voor inschakeld tegen waarschijnlijk een hoge "vriendenprijs". En dat in een tijd waarim het nut en de hoge kosten van de EC zo ter discussie staan. Ik wacht met smart op een onderzoek ban de EC in welke landen een kilo veren meer weegt dan een kilo lood.

  • pinkeltje

    Fijn om te weten dat er toch ook nuttige dingen gedaan worden met onze afdracht aan de EU. Hoe had ik anders moeten weten dat het graan over grote afstanden overwegend met het schip en op kleinere afstand overwegend met de vrachtwagen wordt vervoerd? En ik vind dat er Europese subsidie moet komen op uitbreiding van opslag capaciteit voor het geval van een overvloedige graanoogst. Gebrek aan opslag capaciteit leidt tot voedselverspilling en dat is een van de onderwerpen waar voortdurend aandacht voor wordt gevraagd. Ik begrijp wel dat ze dat goed in beeld willen krijgen om daar beleid op te kunnen voeren. Pfff....

Of registreer je om te kunnen reageren.