Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

CDA wil af van publicatie voorlopige oogstramingen CBS

CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg willen af van openbaarmaking van de voorlopige oogstramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ze hebben Kamervragen gesteld. CDA vindt dat de ramingen onterecht invloed kunnen hebben op de prijszetting en de handel in uien. Ze vragen het ministerie van Economische Zaken daarom om te kijken hoe de bekendmaking van deze cijfers zo min mogelijk marktverstoring kan veroorzaken. Ook vragen ze of het mogelijk is om alleen de definitieve oogstgegevens te publiceren, aangezien lidstaten uiterlijk 31 maart de definitieve oogstgegevens aan het Europese statistiekbureau Eurostat moeten leveren.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  De politiek loopt weer eens achter de feiten aan. Iedere zichzelf respecterende handelaar heeft midden zomer de CBS cijfers of al eerder de satilliet gegevens met hectares en gewassen, daarnaast beschikt hij over de groeiomstandigheden. Hiermee is eenvoudig een prognose te maken. Zolang het CBS de satilliet gegevens gebruikt om de oppervlaktes van de boeren te controleren, zijn ze goed genoeg voor de mondiale handel om hier mee te werken.

 • agratax(1)

  Het is weer verkiezingstijd en dus tijd om mensen blij te maken met een dode mus.

 • alco1

  De politieke stemmer is vatbaar voor degene die het meeste beloofd.
  Maar mijn leuze blijft:
  "Er moet verdient worden om sociaal te kunnen zijn".

 • ernst granneman

  De media maakte een cruciale fout . Alle media vergeleken afgelopen oktober de voorlopige uien opbrengst (56,7 t/ha) van 2017 met de definitieve cijfers van 2016 (52,0 t/ha). Dit was appels met peren vergelijken. Door dit onjuiste vergelijk leek het alsof er dit jaar extreem veel uien waren. Door te vergelijken met de voorlopige cijfers van 2016 (55,5 t/ha) wordt dit beeld heel anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.