Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Suikerprijs keldert onder referentieniveau

De suikerprijs is in de EU in december tot onder het referentieniveau van € 404 per ton gedaald. Dat is de laagste suikerprijs sinds Brussel in 2006 het suikerbeleid hervormde.

Volgens de Europese Commissie lag de gemiddelde prijs in de EU in december op € 400 per ton. De referentieprijs bedraagt sinds 1 oktober 2009 € 404. De Commissie publiceert nog geen gemiddelde prijzen voor januari en februari. Maar marktbureau Kingsman meldt prijzen tussen € 350 en € 360.

Als de suikerprijs onder het referentieniveau zakt, kan de Commissie marktmaatregelen nemen. Maar dat is de Commissie niet van plan, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “De suikerproducenten hebben 1,4 miljoen ton suiker uit het laatste quotumjaar meegenomen naar dit seizoen. Ze hebben het bietenareaal met 20% laten groeien. En de hectareopbrengsten van oogst 2017 vielen ook nog hoog uit. Een aantal lidstaten wil dat de Commissie maatregelen neemt. Maar de Commissie vindt dat de suikerproducenten het suikeroverschot zelf hebben veroorzaakt. De suikersector zal zelf moeten reageren op de marktsituatie door minder bieten te telen.”

Laatste reacties

 • new kids

  De dood of de gladiolen zeggen we bij Cosun. Maar wat als er nu individuele EU landen zijn die tegen de verwachting in wel hun boeren gaan steunen. Dan is met domme kop doorproduceren het allerdomste wat we kunnen doen.
  Hopelijk heb ik het fout en de beleidmakers van Cosun de juiste beslissing genomen voor ons, maar 'k zie het somber in.

 • mtseshuis

  @New kids, wen er maar aan, 1 goed jaar met goede prijzen, 3 met redelijke prijzen en 6 jaar met matig tot slechte prijzen, bieten kunnen ook uit de inkomenslijst van de akkerbouwers, precies wat de EU wil, goedkoop vreten!

 • Schrauwen Landbouw

  Dat quotum was zo gek nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.