Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

Parlementair onderzoek naar toelating glyfosaat

Het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar het proces dat geleid heeft tot de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat. Er komt op voorstel van de fractievoorzitters in het Europees Parlement een speciale commissie die moet nagaan of is gepoogd het toelatingsproces te beïnvloeden.

De speciale commissie heeft als eerste doel het toelatingsproces onder de loep te nemen, waarbij gekeken wordt naar methodologie, wetenschappelijke kwaliteit, onafhankelijkheid van de industrie, transparantie en de getrokken conclusies. Daarbij wordt ook gekeken of de betrokken agentschappen (Europese Voedselveiligheidsagentschap Efsa en het agentschap voor chemicaliën Echa) voldoende kennis en mankracht hadden om het werk uit te voeren. De commissie kan een jaar de tijd nemen voor het onderzoek.

Nederland is voor toelating van glyfosaat

De Europese Unie besloot eind vorig jaar onkruidbestrijder glyfosaat voor een periode van vijf jaar toe te laten. Het besluit werd genomen door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten. Doorslaggevend was de stem van Duitsland, die voor toelating stemde. Nederland stemde ook voor toelating.

Voor Bas Eickhout (GroenLinks) is één van de onderzoeksvragen voor de commissie welke rol de Glyphosate Task Force heeft gespeeld om Duitsland de leiding te geven bij de toelating. De Task Force, bestaande uit 23 bedrijven die glyfosaat verkopen, zou daarvoor hebben gelobbyd, zegt Eickhout.

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Toelatingsproces van glyfosaat

Kathleen van Brempt (Belgisch sociaaldemocrate) zegt dat ze grote zorgen heeft over de potentieel schadelijke effecten van glyfosaat voor de volksgezondheid. “We willen weten wat er achter de verlenging van de toelating zat.”

Zij zegt dat er onvolkomenheden zitten in het toelatingsproces, die moeten worden hersteld, zodat gezondheid altijd boven economische belangen van grote bedrijven gaat.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik acht de instelling van een onderzoekcommissie “totaal onnodig en overbodig, een verspilling van belastinggeld”. Zij vindt dat politici geen oordeel moeten vellen over objectief wetenschappelijk onderzoek en concrete deskundige beoordelingen door onafhankelijke EU-agentschappen. Zij heeft de vrees dat ‘de werking van deze parlementscommissie zal worden gedomineerd door angst, emoties en verdraaiingen’.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Als links geen gelijk krijgt door democratie dan zijn er vaak nog veel andere wegen mogelijk#doordrammen helpt

 • pinkeltje

  Read my lips: er wordt net zo lang gesodemieterd tot Glyfosaat in de EU verboden wordt. In de rest van de wereld geen centje pijn.

 • alco1

  Moet er dan ook een commissie in het leven geroepen worden die de stemmingmakerij onderzoekt.
  Maw. Welke kennis hebben die?

 • Tinus1

  Volgende keer als er een door groene gesteund voorstel "democratisch" vastgesteld wordt moet er ook weer een commissie komen??? Is dat nu onze democratie of is dat moderne vorm van communisme??

 • farmerbn

 • arink

  Jezus, wees blij dat er mensen zijn die er voor ijveren dat we als boeren van die troep verlost worden. Jullie lijken wel gehersenspoeld door Monsanto.

 • eltjo.huizenga1

  Niet alleen kijken naar onafhankelijkheid van de industrie, maar ook naar onafhankelijkheid van NGO's zoals Greenpeace en PAN Europe. Die verspreiden nogal wat op angst gebaseerde onzin.

 • rolf8340

  Arink gebruik jou verstand en schrijf niet zo dom en houd jou aan de feiten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.