Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Snel besluit over neonics in bietenzaad gevraagd

VVD en CDA dringen er bij landbouwminister Carola Schouten op aan voor 5 januari een besluit te nemen over ontheffing voor neonicotinoïden als coating voor bietenzaad. Daarna is er geen tijd meer om bietenzaad te behandelen.

Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Maurits von Martels (CDA) hebben Kamervragen gesteld.

De voedsel- en warenautoriteit NVWA vindt een vrijstelling voor Cruiser SB bij bietenzaad op zijn plaats. Lodders en Von Martels vinden dat de toelatingscommissie Ctgb nu ook snel met een advies moet komen, zodat Schouten voor 5 januari een besluit kan nemen. Volgens de Kamerleden is door het verbod op neonicotinoïden een problematische situatie ontstaan waardoor de suikerbietenteelt in Nederland in gevaar komt.

Laatste reacties

 • eltjo.huizenga1

  Komt de suikerbietenteelt in Nederland in gevaar? Er is zeker een ongelijk speelveld tussen de verschillende landen en het is ook zeer zeker zo dat het milieu er helemaal niet mee geholpen is, maar dat het verbod de teelt in gevaar brengt, vind ik een gewaagde uitspraak...

 • maxisprint

  er zijn kleigebieden in Nederland waar de druk van bietenkever/bladluis zo groot is dat de teelt wel degelijk in gevaar komt !
  Je red het niet omdat je met de zwaardere middelen net een stap te laat bent omdat je ze eerst geobserveerd moet hebben.

 • farmerbn

  Nee , suikerbietenttelt is niet in gevaar want er zijn ook bio-bieten. Het bietensaldo is in gevaar en daardoor ook de teelt van gangbare bieten. Bij hoge bietenprijzen gaan telers meer hectares zaaien omdat de hectare-opbrengst zal dalen. Bij lage bietenprijzen gaat de teelt naar landen die wel kunnen telen voor die lage prijzen en zal de gangbare teelt uit Nederland verdwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.