Akkerbouw

Nieuws 14 reacties

Kamer verzet zich tegen verlenging middelen

Nederland moet zich in Brussel verzetten tegen de verlenging van de toelating van een aantal gewasbeschermingsmiddelen, waaronder schimmelbestrijder epoxiconazool en insecticide thiacloprid. De Europese Commissie wil de toelating verlengen.

Minister Carola Schouten wil de tijdelijke verlenging ondersteunen. Reden daarvoor is dat de herbeoordeling van de middelen niet op tijd is afgerond. Zij wil niet dat de middelen worden verboden, alleen doordat de overheid niet tijdig de herbeoordeling heeft afgerond.

De Kamer is het daarmee niet eens. De oppositiepartijen gaven met steun van regeringspartij D66 een meerderheid aan een motie van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) om de regering op te dragen zich te verzetten tegen het huidige voorstel van de Europese Commissie, waarover donderdag waarschijnlijk wordt gestemd in het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff).

De Kamer vindt ook dat de regering alleen een tijdelijke verlenging van thiacloprid kan toestaan als de stof volgens de zogoemde Guidance for Bees geen risico’s voor bijen oplevert. Een motie van D66’er Tjeerd de Groot kreeg steun van de oppositiepartijen en daarmee een meerderheid.

Laatste reacties

 • haj146

  Weer die akelige D66 er de groot. Gevaarlijk mannetje

 • farmerbn

  'De Europese commissie wil de toelating verlengen'. Dacht dat Nederland altijd deed wat Brussel wil? Niet dus deze keer maar wel als het ze goed uit komt.

 • Sjefo

  Schouten heeft deze keer gelijk, luiheid van de overheid mag niet beloond worden ook niet dat miezerige mannetje de Groot niet !!

 • .....

  Eng kereltje die Tjeerd de Groot, komt nota bene bij de Nederlandse Zuivel weg waar ie voor de belangen van de boer op moest komen

 • farmerbn

  Wie had die De Groot daar neergezet?

 • .....

  @famerbn Onze eigen bestuursleden vrees ik

 • Robert P

  Tjeerd de Groot studeerde af met ‘EU-onderhandelingen over hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid’. Later LNV, landbouwraad in Berlijn, NZO en nu preken als een vos in de 2e kamer.
  De NL landbouw mag blij zijn met Tjeerd. Goeie vertegenwoordiger van en namens de landbouw.
  Een logische stap voor een partij dat vind dat Nederland er is voor de burger en niet voor de landbouw. Biodiversiteit is het belangrijkste thema. Voedsel importeer je maar. Hoe het elders wordt geproduceerd is hooguit iets om over te klagen. Typisch een volksvertegenwoordiger met een standaard beroepsachtergrond.

 • arink

  De landbouw is in de afgelopen 60 jaar mét alle middelen in belabberde positie gekomen waarin het nu verkeert.
  Dat Tjeerd de Groot de lef heeft om over een aantal hobbels heen te kijken, met als beoogd resultaat dat we ons ontworstelen aan de greep van multinationals verdient juist waardering. Maar ja, je hebt altijd tunnelkijkers.

 • info36

  Praat je over medicijnen ook zo Arink? Meten met 2 maten waarschijnlijk.

 • Bennie Stevelink

  @Arink, de Europese commissie heeft pas geleden nog besloten dat de zeer giftige koperverbindingen de komende jaren nog gebruikt mogen worden in de biologische landbouw. Als biologische boer zou ik me dáár zorgen over maken.

 • mtseshuis

  Klopt @Bennie, als je die dikke rotzooi toestaat, zijn de huidige middelen bloemetjeswater..

 • arink

  De biologische landbouw heeft voor zichzelf besloten geen koper te gebruiken. Dat heet pro actief Bennie.

 • meter

  Dan is er in een paar jaar veel veranderd. Toen lazen we wel anders.....

 • eltjo.huizenga1

  De politiek neemt het van de Ctgb over! Zonder kennis van zaken en gebaseerd op sentiment worden de komende jaren zo vele middelen uit de markt genomen. LTO, welke kant kies je?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.