Akkerbouw

Nieuws 9 reacties

FAO: Chinese cijfers over graanmarkt deugen niet

China past de cijfers over de graanproductie aan. Wereldvoedselorganisatie FAO vindt dit onbetrouwbaar en is hier verbolgen over.

Wereldvoedselorganisatie FAO tikt China op de vingers. China levert onbetrouwbare gegevens over de graanmarkt. Dat kan niet door de beugel, schrijft FAO in de vorige week verschenen graanprognose (Amis).

China leverde in november nieuwe cijfers aan voor de graanprognose. FAO heeft daar felle kritiek op. Ten eerste zijn de cijfers gigantisch aangepast ten opzichte van vorige prognoses. Ten tweede gaan de aanpassingen in de graancijfers terug tot 2007. Ten derde gaan alle aanpassingen in één richting, namelijk omhoog. Met andere woorden: China maakt er al ruim 10 jaar een potje van en dat wordt nu pas zichtbaar.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Betrouwbare gegevens nodig voor goed inzicht in wereldhandel graan

De irritatie van FAO is niet verwonderlijk. Amis staat voor Agricultural Market Information System. Het informatiesysteem voor agrarische grondstoffen is in 2011 opgericht. De aanleiding waren de graanseizoenen 2007-‘08 en 2010-‘11, toen de wereld in korte tijd 2 keer werd overvallen door een groot tekort aan graan. Dat maakte voedsel duurder en leidde wereldwijd tot voedselopstanden. Amis verzamelt gegevens over productie, verbruik en voorraad van graan en sojabonen met als doel om meer inzicht te geven in de graan- en sojamarkten zodat de wereld beter is voorbereid op voedseltekorten. De landen van de G20 doen er aan mee, aangevuld met 8 landen die veel graan en soja produceren, exporteren of importeren. Volgens FAO dekt Amis meer dan 80% van de wereldhandel in graan en soja. Een goed inzicht is echter alleen mogelijk met betrouwbare gegevens.

China produceerde 266 miljoen ton mais meer dan gemeld

En daar laat China steken vallen, vindt FAO. Het nationale bureau voor de statistiek in China publiceerde in november nieuwe gegevens over de graan- en sojamarkt vanaf 2007. Ineens blijkt dat China de 10 tien jaar 266 miljoen ton mais meer heeft geproduceerd dan tot nu toe werd gemeld. De maisvoorraad aan het begin van dit seizoen 2018/2019 werd geraamd op 80 miljoen ton. Nu is die voorraad ineens gegroeid naar 223 miljoen ton. Dat is bijna net zo veel als de hele maisoogst van China. Ook bij tarwe en andere graansoorten heeft China de cijfers aangepast, maar minder sterk dan bij mais.

Is dat graan verbruikt als voer of voedsel, of is het toegevoegd aan de enorme Chinese voorraden?

De FAO spreekt hier schande van. “De omvang van de aanpassingen confronteert marktanalisten met een grote uitdaging. Kloppen deze cijfers wel? Waar is al dat graan ineens voor gebruikt? Is het verbruikt als voer of voedsel, of is het verloren gegaan? Of is het toegevoegd aan de toch al enorme Chinese voorraden? Dat laatste roept weer de vraag op waar die voorraden dan allemaal liggen? Heeft China überhaupt wel de capaciteit om zo veel graan op te slaan?”

China is een grote speler op de wereldmarkt omdat het veel graan produceert en verbruikt, constateert de FAO. “We hebben betrouwbare cijfers nodig voor Amis om de wereld te behoeden voor een nieuwe voedselcrisis. Wat China doet roept veel vragen op.”

Laatste reacties

 • daan1908

  O, dit wist men nog niet , maar wees gerust , alles waar China invloed op uit kan oefenen wordt gebruikt voor het belang . Dus het Chinese belang .

 • Kletskoe

  Als je veel moet kopen zijn de voorraden groot. Veel te verkopen. Krapte natuurlijk. Heel raar allemaal.....

 • veldzicht

  Welke cijfers zijn nog wel te vertrouwen? Iedereen kletst maar wat , wat in zijn eigen straatje het beste uit komt en de belangen zijn vaak erg groot.Als een deel van de mensen het gelooft is er al veel gewonnen.

 • kraats

  Gelukkig maar dat er niks van klopt; kunnen we ook nog eens profiteren van een meevaller in prijs als de oogst en voorraad een keer tegen valt. Planmatig kun je er toch niets meer mee doen; te kort is te kort. En dat die mannetjes van de AMIS het ook niet weten, geeft niks...

 • farmerbn

  FAO gaat ook niet vrij uit. Zij willen altijd veel productie en veel voorrraad om de prijzen laag te houden voor de arme graankopende landen.

 • agratax.1

  @farmerbn. Hier doen veel boeren ijverig aan mee, door meestal bij de inventarisatie tijdens de oogst niet al te negatief te zijn over de lopende oogst, liever iets beter over komen bij de ambtenaren. Doe je dat niet dan denken ze dat je een domme boer bent, die beter kan afvallen.

 • China speelt blufpoker

 • ed12345

  Niet alleen China maar ook de USDA vermoedt ik de cijfers plotiek beinvloed zijn
  China is gewoon heeeeel moeilijk om eerlijke zaken mee te doen

 • ed12345

  Drukfoutje plotiek moet natuurlijk politiek zijn

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.