Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Alleen bij noodzaak ontheffing neonicotinoïde

Alleen als er een landbouwkundige noodzaak is, zal minister Carola Schouten een ontheffing geven voor het gebruik van met thiamethoxam behandeld bietenzaad.

Dat heeft de minister woensdag 12 december in de Tweede Kamer gezegd, naar aanleiding van vragen van Kamerlid Helma Lodders (VVD).

Advies van NVWA

De minister krijgt begin januari een advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over een verzoek van Cosun om volgend voorjaar het gebruik van behandeld bietenzaad toe te staan. De minister heeft tot nu toe steeds aangegeven op voorhand niet van plan te zijn een uitzondering te geven voor de toepassing van neonicotinoïden zoals thiamethoxam, die inmiddels geen toelating meer hebben.

Ongelijk speelveld

Omringende landen geven die uitzondering wel, wat volgens Lodders leidt tot een ongelijk speelveld. Lodders dringt bij de minister aan op een spoedige beslissing, omdat telers nu bietenzaad bestellen. Het liefst had ze binnen een tot anderhalve week duidelijkheid. De minister gaf aan dat zij niet voor begin januari een advies van de NVWA verwacht.

Schouten bepleit vrijstelling niet

Bij een besluit voor een tijdelijke ontheffing van het verbod, verlaat de minister zich op de adviezen van NVWA en Ctgb. “Ik ga een dergelijke vrijstelling niet bepleiten”, aldus de minister. Volgens Lodders is het niet duurzaam als dit jaar overgebleven gecoat bietenzaad moet worden vernietigd, doordat 3 neonicotinoïden niet langer zijn toegelaten.

Laatste reacties

  • info36

    Duidelijk een minister die ontzettend haar best doet voor de landbouw. Mijn niet heus. Tenenkrommend dat mens.

  • Gebageit

    ze is het voorproefje voor wat komen gaat als links volledig aan de macht komt.

  • eltjo.huizenga1

    Als de NVWA consequent is met haar vrijstellingsaanbevelingen (in vergelijking met het recente verleden), dan zullen ze vast zeggen dat er alternatieven zijn en een vrijstelling dus niet landbouwkundig noodzakelijk is...

Of registreer je om te kunnen reageren.