Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Harde maatregelen HZPC en Agrico tegen frauderende teler

De pootgoedhandelshuizen Agrico en HZPC nemen maatregelen tegen de frauderende pootgoedteler uit Luttelgeest.

Ze doen geen zaken meer met hem. Agrico is van plan hem te royeren als lid van de coöperatie. De teler is ook zijn functie kwijt in het bestuur van de Vereniging HZPC.

De teler mengde bewust consumptieaardappelen door pootaardappelen tijdens het inschuren en is op heterdaad betrapt door de NAK. De keuringsdienst heeft hem daarom onder verscherpt toezicht geplaatst gedurende 3 jaar.

Het HZPC-bestuur zette hem als bestuurder direct op non-actief. Daarna nam de teler zelf zijn ontslag, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. “We zijn ons vertrouwen in hem kwijt. Hij krijgt geen telersovereenkomst meer aangeboden van HZPC.”

Ik heb nog nooit meegemaakt dat een teler zo planmatig en op zo’n grote schaal de boel flest

Het pootgoed dat hij dit jaar voor HZPC heeft geteeld en dat wel is gecertificeerd door de NAK, wil het handelshuis ontvangen. Backx: “Het is ons pootgoed en ik wil niet dat hij ons pootgoed zelf kan verhandelen. Hij moet ook al het basismateriaal van onze rassen inleveren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een pootgoedteler zo planmatig en op zo’n grote schaal de boel flest.”

Breeders Trust meer onderzoek laten doen

Ook Agrico sluit de deur naar de frauderende teler, zegt directeur Jan van Hoogen. “Hij krijgt geen areaal meer aangeboden. We gaan hem uitschrijven als lid. We gaan onze leden voorstellen om Breeders Trust meer onderzoek te laten doen naar fraude. Ook gaan we voorstellen om onze eigen interne controle aan te scherpen.”

Laatste reacties

 • Zandboertje

  Tja, met simpel google wel heel eenvoudig zo om uit te vinden wie het is. Sjoemelen moet zeker bestraft, maar dit is wel heel erg openbare schandpaal. Personalia mogen in de pers wel iets gereduceerder toegepast worden.

 • agratax.1

  @Zandboertje. Boeren werk gebeurt buiten in de publieke ruimte en is voor een ieder zichtbaar. Ik denk dat de omgeving hem al wel op de korrel had. Boeren onder elkaar verlinken elkaar niet. Hiermee zij gezegd "We weten niet eens hoe lang zijn fraude al aan de gang was", voordat het in de openbaarheid kwam. Het ergste is dat de goede man zijn bedrijf volgens de controle diensten mag en kan voortzetten. Zijn handels partners hebben gepaste (in mijn ogen) maatregels genomen, dit betekent niet dat er morgen geen ander handelshuis op de stoep staat te zwaaien met vette contracten en vrachten basis pootgoed.

 • aardappelboer

  Wie weet hoeveel jaar deze man dat al op deze manier doet, ik zeg hard aanpakken dwz geen pootgoed meer laten telen. Iedereen is hier de dupe van alleen voor deze man zijn gewin, dan moet hij ook maar op de blaren zitten.

 • farmerbn

  Wat zegt zijn boekhouder hierover? Die heeft het natuurlijk wel gezien. Hoge pootaardappelopbrengsten en lage consumptieopbrengsten kunnen niet ongezien zijn gebleven. Mag de boekhouder hier zijn ogen sluiten? Of zijn die aardappelen fiscaalneutraal verkocht?

 • info36

  @Zandboertje, jij bent net als de overheid, soft voor slechterikken en hard voor mensen die goed doen.

 • Tiny1946

  Die man is bij het in schuren van de aardappelen mis geweest van loods door de drukke werkzaamheden en door het vele papier werk van tegenwoordig er zal wel een mauw aangepast worden en die pootaardappelen zullen komend voorjaar wel gepoot worden, weer een goede zaak voor het handels huis.

 • Zandboertje

  Ik vind het prima dat de man aangepakt wordt, maar zo eenvoudig met naam hoeft ook niet. Volgend jaar zal er weer een ander firma daar pootgoed afnemen denk ik, er is toch tekort opp. En anders via verhuur en terugkoop zal het ook weer bij hem terecht komen. Tuurlijk werken we in de buitenlucht. En ik denk ook dat hij een druppel op een plaat is. Aanpak via pootgoedverbod is enige manier, maar dat gaat niet lukken.

  @info36, wellicht dat je wat frustratie(terecht) richting overheid hebt, maar je reactie vind ik echt nergens op slaan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.