Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Fiwap: aardappelverwerkers willen tonnencontracten

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie wil overstappen op het type Belgische aardappelcontracten, de zogenoemde tonnencontracten zonder overmachtsclausule. Dat zegt Daniël Ryckmans van het Waalse aardappelinstituut Fiwap in het magazine Aardappelwereld.

Nederlandse aardappelverwerkers willen overstappen naar tonnencontracten, meldt Daniël Ryckmans aan Boerderij Vandaag op basis van diverse bronnen die hij niet wil prijsgeven. De Nederlandse verwerkende industrie werkt vooral met hectarecontracten met overmachtsclausule. Met hectarecontracten wordt een vast tonnage aardappelen per hectare vastgelegd tegen een vaste prijs. Kan een teler door droogte of wateroverlast het vaste tonnage niet vol leveren, dan kan de teler zich op overmacht beroepen en hoeft hij het ontbrekende contractvolume niet te leveren.

Risico’s liggen bij teler

De Belgische industrie werkt met tonnencontracten, zonder overmachtsclausule. Legt een teler bijvoorbeeld 1.000 ton vast, dan moet hij dat ook leveren. Kan de teler dat vastgelegde volume niet leveren, dan mag de aardappelverwerker het restant op kosten van de teler bijkopen op de vrije markt. Bij tonnencontracten liggen alle risico’s dus bij de teler.

Alles blijft nagenoeg bij het oude

De Belgische fritesindustrie boert dit jaar volgens Ryckmans beter dan de Nederlandse, omdat zij de kosten van de gederfde contractvolumes kunnen afwentelen op hun contracttelers. Zij vergroten daardoor hun voorsprong op de Nederlandse verwerkende industrie, die de aankoop van extra vrije aardappelen zelf moet ophoesten. Reden dat ook de Nederlandse verwerkende industrie graag wil overstappen op het type Belgische contracten, aldus Ryckmans.

Wijzigingen niet aan de orde

“Bij Aviko Potato is deze discussie niet aan de orde”, zegt Willem van Tilburg, manager in- en verkoop.

“Bij Farm Frites blijft alles nagenoeg bij het oude”, zegt Leon Boer, director potato procurement. “Farm Frites heeft dit seizoen de meeste aardappelen op basis van hectarecontracten gecontracteerd en een klein deel op tonnencontract. Dat blijft ook komend jaar zo.”

McCain heeft nog geen positie ingenomen wat betreft voorwaarden voor het nieuwe contractseizoen, zegt Mark Zuidhof, director agriculture Continental Europe. “Er is op dit moment echter geen sprake van om naar het Belgische model te wijzigen.”

John Wiskerke, director strategic supply bij LambWeston, bevestigt noch ontkent dat de verwerker volgend jaar meer aardappelen op tonnencontract wil laten telen. “We werken ook volgend jaar met een mix van verschillende contracttypes, en heb er verder niks aan toe te voegen.”

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Het is wel zo dat bij een tonnencontract het risico veel te groot is om een groot volume vast te leggen. Krijgen we wel meer marktwerking, dus op zich een goede zaak.

 • jonge boer

 • maxisprint

  volledig met eenvoudige boer eens

 • leodejonge1

  Raar bericht zeker van iemand van een telers organisatie. Na de ervaring van afgelopen zomer zal er toch geen een teler nog een contract willen tekenen zonder overmachtsclausule. Ik denk dat dat ook geld voor de Belgen.

 • jan10

  Juist Leo!!! levensgevaarlijk om er geen overmachtclausule in op te nemen.
  Er zijn diverse telers in belgie die daardoor zo in de tang zitten dat het eigenlijk uitzichtloos is.
  weet ook niet of dit door een brede weersverzekering afgedekt zou kunnen worden.
  Zijn we 1998 vergeten?

 • Tiny1946

  Geen contract maken laat ze barsten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.