Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

Duitsland scherpt eisen voor glyfosaat aan

Duitsland legt het gebruik van glyfosaat aan banden.

De Duitse milieuminister Svenja Schulze (SPD) wil boeren verplichten om 10% van hun areaal niet meer te bespuiten met chemische gewasbeschermingsmiddelen als ze glyfosaat gebruiken.

Vanaf 2023 wil Schulze totaalverbod

In 2023 verloopt de recent verlengde toelating van glyfosaat in de EU. Schulze wil daarna een totaalverbod op glyfosaat in Duitsland. Ze verbiedt per direct glyfosaat in ecologisch kwetsbare gebieden, parken en tuinen. Ook mag het onkruidbestrijdingsmiddel niet meer worden ingezet vóór het zaaien en in de stoppel. Gebruik als afrijpingsmiddel in graan is vanaf nu ook verboden.

‘Glyfosaat juist gebruiken’

Het debat over glyfosaat is politiek geworden in Duitsland en niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten, zegt directeur Helmut Schramm van Bayer CropScience in het Duitse Handelsblatt. “Glyfosaat zorgt ervoor dat boeren zekerheid hebben over een goede oogst. Als je meer duurzaamheid wilt in de landbouw moet je glyfosaat juist gebruiken in plaats van verbieden.”

Spuitvrije zone van 20 meter

Het voorstel van Schulze gaat verder dan alleen glyfosaat. Als boeren middelen gebruiken die volgens het Federale Milieuagentschap (UBA) de biodiversiteit schaden, dan moeten deze boeren vanaf 1 januari 2020 10% van hun akkers als biodiversiteitsgebied beheren. Daar mogen geen chemische middelen worden gebruikt. Vanaf 2020 geldt ook een spuitvrije zone in Duitsland van 20 meter tot aan een watergang op alle percelen waar boeren gewasbeschermingsmiddelen gebruiken die de UBA beoordeelt als schadelijk voor de biodiversiteit.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Hopelijk blijft de oostenwind voorlopig weg.....volgens mij tast ieder middel in meer of mindere mate de biodiversiteit aan, anders hoef je het niet te gebruiken.........

 • Flepke

  Glysofaat is ten dode aan zijn eigen succes.
  Tijd voor een naamsverandering en niemand heeft het er meer over

 • info36

  De gekte regeert.

 • Jacadv1

  Dit krijg je als er politiek wordt bedreven op basis van emoties en niet op wetenschappelijke afwegingen.

 • desamenwerking

  glyfosaat kun je gewoon drinken, t is een groeimiddel

 • Peerke1

  Elk medicijn heeft zijn bijwerking. Zonder medicijnen zou bijna de helft van de Hollanders reeds overleden zijn. Toch worden de medicijnen niet verboden.

 • Alco

  En als in parken de brandnetel overwoekert zeg je toch gewoon dat dit komt door de uitstoot van Stikstof uit veestallen.

 • Jan-Zonderland

  Schulze wil dit, Schulze wil dat. De waan van de dag regeert, enige onderbouwing ontbreekt.
  En als je dit doet dan verplichten we dat, chantage !!!!
  Het zijn de ministers van milieu en van natuur, ja ook jullie aardige boerendochter Schouten, die de dienst uitmaken waarbij het belang voor de landbouw totaal genegeerd wordt.
  Daar valt niet tegen te vechten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.