Akkerbouw

Nieuws 9 reacties

Cosun verhoogt toewijzingspercentage bieten naar 100%

Coöperatie Cosun verhoogt het toewijzingspercentage voor de bietenteelt in 2019 van 95% naar 100% van de referentie.

De extra bieten zijn nodig om voor 2020 voldoende suiker beschikbaar te hebben. In juli stelde Cosun het toewijzingspercentage voor 2019 op 95% vanwege de verwachte overproductie. De productieprognose was toen 15,6 ton suiker per hectare. Inmiddels is de prognose naar beneden bijgesteld naar 13,4 ton suiker per hectare.

Geen suiker over voor opslag

Suiker Unie produceert dit jaar minder suiker en daardoor is geen suiker over om tot volgend verkoopseizoen in opslag te houden. Alle suiker die dit jaar geproduceerd wordt, is nodig om de klanten te kunnen bedienen. Dit betekent ook dat de productie in teeltjaar 2019 weer groter kan zijn.

Door verhoging van het definitieve toewijzingspercentage naar 100% geeft Cosun de leden de mogelijkheid een groter areaal bieten te telen.

Bietenprijs zal niet boven basisprijs uitkomen

Tegelijkertijd onderkent Cosun dat de bietenprijs 2019 niet veel boven de basisprijs van € 32,50 zal uitkomen. Dit vanwege de tegenvallende resultaten van Suiker Unie.

De leveringsplicht voor 2019 blijft 85% van de eerdere toewijzing van 95% van de ledenleveringsbewijzen (LLB’s). De leveringsplicht stijgt dus niet mee met de gestegen toewijzing. Concreet betekent dit dat over 2019 de leveringsplicht blijft staan op 80,75% van de LLB’s.

Lees ook: Cosun schort leveringsplicht bieten in 2018 op

Laatste reacties

 • Alex63

  Wie het snapt mag het zeggen. Alle suiker dit jaar geproduceerd is nodig om de klanten te bedienen, we gaan uitbreiden om meer in opslag te houden jaja dat zal de prijs zich wel ontwikkelen?!

 • Jan-Zonderland

  Ze hebben meer areaal bieten nodig omdat de opbrengsten de komende jaren tegen gaan vallen vanwege het verbod op neonics en het feit dat Cosun veel te laat aan de bel getrokken heeft om ontheffing van dat verbod voor suikerbietenzaad aan te vragen

 • ed12345

  Jan Cosun verdient wel een pluimpje De uitbetaalde prijs is nog steeds de hoogste in Europa

 • Tuig

  Die hoge suikervrije kan enkel betaald worden door geld bij de andere deelnemingen weg te halen, moet je daar een pluim voor geven? Het was realistischer geweest om een lagere suiker prijs te betalen.

 • eenvoudige boer

  De gewone boer snapt hier helemaal niks meer van. Er is al veel te veel suiker en nu gaat het toewijzingspercentage ook nog omhoog.

 • ed12345

  Tuig Het gaat er om wat de teler uitbetaald krijgt Waar cosun dat vandaan haalt zal hem een worst wezen Eenvoudige boer het voor cosun heel belangrijk zijn vaste klanten aan hun te binden dus door hem van de gevraagde suiker te kunnen leveren Dus mijns inziens voor Cosun belangrijk een redelijke reserve te hebben

 • Tuig

  Zo werkt het niet ed, de bietenteler krijgt hier de rekening heus nog wel van. Je kunt niet geld overal wegschrapen om een te hoge prijs uit te betalen.

 • husky

  Geld wordt ook weggehaald bij de aardappeltak, de meeste akkerbouwers telen bieten en aardappelen, dus een keer ben je de klos

 • ed12345

  Er stond efkes geleden een heel artikel in Landbouwleven (het vakblad voor vlaamse boeren) over Cosun en waarom en hoe zij meer uit kunnen betalen Er zijn meer neven bedrijven bij Cosun als alleen Aviko (sorry als ik verkeerd schrijf) maar wel allemaal eigendom van de cooperatie Cosun dus de leden bietentelers toen Cosun wist dat het europese quotum systeem op zijn einde zou lopen is er flink geinvesteerd in diversificatie om de grote schommelingen van een vrije markt zoveel mogelijk te kunnen niveleren Dus logisch dat leden bietentelers profijt trekken uit de divercifatie van hun eigen bedrijf Een boer die een andere tak opstart binnen het moederbedrijf zal dat toch ook doen om de schommelingen te ondervangen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.