Akkerbouw

Nieuws 13 reacties

Bodemspecialist: heterogene grond door zonnepanelen

Landbouwgrond zal na 25 of 30 jaar wel eens heel heterogeen onder zonnepanelen vandaan kunnen komen.

Dat veronderstelt de Wageningse bodemspecialist prof. Coen Ritsema. “Alle regen is 30 jaar lang op een deel van de grond terechtgekomen. Je hebt dan banen waar het altijd droog is geweest en stroken waar extreem veel water is terechtgekomen. Ik verwacht daarvan een groot effect op de fysische, chemische en biologische toestand van de bodem.”

Effect van zonnepanelen op landbouwgrond

De vraag naar het effect van langjarig zonnepanelen op een perceel is aan de orde nu energiebedrijven in het hele land bij boeren de deur plat lopen op zoek naar locaties om grootschalige zonneparken op landbouwgrond aan te leggen. Daarvoor worden, afhankelijk van de omstandigheden, huurvergoedingen geboden van € 4.000 tot soms ver boven € 6.000 per hectare per jaar.

Behalve dat er veel fiscale vragen zijn, is er onder boeren ook zorg over de vraag in hoeverre de grond na afloop nog voor landbouw geschikt is.

Dit is een interessant, maar ontontgonnen onderzoeksgebied

Ritsema benadrukt dat hij slechts een beredeneerde inschatting van de effecten kan geven. Een op onderzoek gebaseerd antwoord is er niet. “Dit is een interessant, maar ontontgonnen onderzoeksgebied. Ik kan voorlopig naar het effect van een zo lange grondbedekking alleen maar gissen. Je zou om te beginnen kunnen gaan kijken naar waar al enkele jaren zonnepanelen liggen.”

Grond om te Boeren

Op het akkerbouwevent Grond om te Boeren (GOTB) in het Gelredome in Arnhem houdt Nuon een inleiding over de mogelijkheden voor akkerbouwers iets met zonneakkers te doen.

Lees ook: Waarom deze boer kiest voor zonnepark op zijn akkers

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Hoeveel boeren zullen er over 25-30 jaar nog zijn die azen op dat stukje grond dat vrij komt van zonnepanelen. Niet zo heel veel meer schat ik zo in.

 • massy

  Gaat het nu om die vergoeding of gaat het erom dat die boeren die dat willen en waar de grond in volle eigendom van is niets gegund wordt.want als je naar het saldo van menig akkerbouwgewas kijkt ben je ook zo klaar.en of die grond na zoveel jaar nog geschikt is dat weet niemand nu. maar dat is dan toch het probleem van de eigenaar.en iedereen die daar zoveel commentaar op heeft dan koop je die grond toch gewoon dan kun je er mee doen wat je zelf wilt.maar ik denk dat de gunfactor het grootste probleem is.

 • j.h.vonk@home.nl

  Zonne-panelen moeten op daken van gebouwen !!.
  Bij boerderijen, Industrie gebieden .Daar heb je het meest effect !!!!.

 • massy

  j.h. vonk hoezo op daken jij betaald ook graag zo weinig mogelijk voor je eten zeker en gaat voor de kiloknaller en aanbiedingen in de supermarkt. want die boeren moeten maar voor niets werken.

 • farmerbn

  Waarom mag een boom wel in het land zonlicht omzetten en een zonnepaneel niet?

 • Flepke

  4000 tot 6000€ per ha per jaar...... waarom zijn wij boeren dan nog aan het sukkelen met gewassen, bergen administratie werk, bemesten en gewasbescherming.

  Niemand meer die je boos aankijkt omdat het stinkt of weer die veldspuit op dat veld.

  1x arbeid om te instaleren daarna een beetje poetsen en de overige 360 dagen met je luie kont op de bank zitten en je alleen nog maar bemoeien met andermans zaken zoals nu iedere burger richting de boeren doet/doen.

  De zon als gewas reken er maar eens aan als je melkveehouder bent en het fosfaat gezeik beu bent.
  Die nieuwe stal vol met omvormers in plaats van koeien.
  De toestand van de grond na 20 of 30 jaar zijn zorgen voor later. Nu weet je nog niet waar je volgend jaar aan toe bent door de politiek

 • Gerard Groot Koerkamp

  Volgens Duits onderzoek wordt grond onder zonnepanelen zwaar verontreinigd door koper cadmium lood en tin.Hier zijn Europese regels voor alleen zonneweides zijn hiervan vrijgesteld.Zogenaamde duurzame energie kent blijkbaar geen grenzen.Loopt er op dit moment geen discussie over hoeveel cadmium er in kunstmest mag zitten????????

 • farmerbn

  Wie heeft dat Duitse onderzoek betaald en wat was het gewenste resultaat?

 • Flepke

  @Gerard.
  Hoe kan cadmium, lood en tin uit de zonnepanelen lekken?
  Als dit gebeurde waren ze verboden

 • timonk

  En waarom bouwen we die panelen niet gewoon hoog genoeg zodat je nog iets kan doen met de grond er onder? Er kan dan nog zonlicht bij, voor gewassen. Dan heb je dubbel profijt van je grond.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Bij googel intypen Duits onderzoek verontreiniging zonneweiden.Daar vind je het artikel en een link naar het Duits onderzoek.

 • Janssen.f

  @ Gerard,
  Dat Duitse artikel wordt vaak aangehaald. Hier de link zelf:
  <>
  Wie het echter goed leest (de Duitse versie zelf dus en niet de Nederlandse vertalingen) zal zien dat het gaat om de gevaren van inadequate recycling of dump van zonnepanelen waarvan als gevolg zware metalen in het grondwater zouden kunnen belanden. Dit is met name het geval in minder ontwikkelde landen (in Nederland hebben we een zeer goed afvalinzamelingssysteem). In mijn ogen kun je dat eerder verwachten bij een particuliere eigenaar van zonnepanelen dan een eigenaar van een zonnepark.

  Met betrekking tot 'banen waar het altijd droog is gebleven'; de panelen worden met een onderlinge afstand (circa 1-2cm) geplaatst. Bij normale regenbuien valt dit water dus gewoon tussen de panelen door naar beneden op de ondergrond.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.