Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Verbod op diquat definitief

De onkruidbestrijder diquat wordt definitief verboden. De Europese Commissie laat het gebruik van het middel tot uiterlijk 4 februari 2020 toe.

De toelating van alle middelen waarin diquat is verwerkt moeten uiterlijk 4 mei 2019 ingetrokken zijn. Het verbod is bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Het verbod op diquat is al eerder aangekondigd. De Europese Commissie heeft zich gebaseerd op onderzoek door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Diquat (onder meer als werkzame stof in het middel Reglone) wordt in Nederland onder andere toegepast bij de teelt van aardappelen, bloembollen en aardbeien.

Volgens de Efsa heeft het gebruik van diquat-houdende middelen onacceptabele risico’s voor omstanders en omwonenden en voor vogels.

In Nederland schaart het Ctgb zich achter de beoordeling door de andere lidstaten en de Efsa. Het ministerie heeft het besluit om het middel niet langer toe te laten dan ook ondersteund.

Laatste reacties

 • Alex63


  In de jaren 80-90 hadden we de looftrekker, toen teelden we nog veel Bintjes en daarin ging dat looftrekken niet verkeerd. De omzetting richting licentie-rassen maakte het al wat ingewikkelder want daarin ging looftrekken eigenlijk niet! Toen kwamen we dan ook in tijdperk klappen en spuiten met finale vooral geen verkeerde methode voor doodspuiten van pootaardappelen echter toen ook nam de erwinia toe en sinds ik terug ben naar volledig doodspuiten geen probleem met erwinia of het daar aan ligt? Maar ook dat wordt er niet eenvoudiger op aan Reglone kleeft het probleem tijdens een droge periode voor naveleindrot zoals dit droge jaar bijna niet gebruikt. Ondertussen ook Spotlight beknot doordat het maar eenmaal mag worden verspoten in een seizoen! We krijgen ervoor terug een middel als Quickdown, nou dat mogen ze van mij rustig verbieden want daar geeft het aardappel loof geen bal om daar gaan we de oorlog niet mee winnen en ook Belouka is een mooi middel ter ondersteuning maar niet om op te bouwen. Ik durf te stellen dat met het huidige middel pakket en de wettelijke gebruik de pootaardappels niet meer dood te krijgen zijn. Ook niet door eerst loof te klappen. Afgelopen jaar gezien? Ik heb veel hergroei gezien misschien ligt daar ook een reden van tegenvallende nacontrole, overigens niet de enige maar dat ter zijde. Als we dan komend seizoen ook nog de Actara kwijt zijn en andere neonicotinoiden dan wordt het pootgoedtelen er niet gemakkelijker op!

 • eja

  in het buitenland alles gewoon verkrijgbaar voorlopig.

 • eltjo.huizenga1

  Dit zijn de directe gevolgen van de huidige op (intrinsiek, potentieel en theoretisch) gevaar van actieve stoffen i.p.v. op (werkelijk, reëel en praktisch) risico van (gebruikte producten) gebaseerde wetgeving. En dit is nog maar het begin... Dit soort nieuws zullen we de komende jaren veelvuldig langs zien komen. Verrassend om te zien hoe weinig telers door hebben dat er veel meer middelen weg zullen vallen dan dat er bij zullen komen. Ontwikkeling van biologisch middelen is noodzakelijk en moet worden aangemoedigd voor verdere verduurzaming, maar zal ze zullen niet in staat zijn de veel sterkere chemische middelen te vervangen. SAMEN toegepast leveren ze hele goede oplossingen, maar de een zonder de ander is gedoemd te mislukken. Wordt eens wakker agrarisch Nederland (LTO voorop)!

 • Alex63

  idd wordt wakker agrarisch Nederland want zo komt oa. de pootgoedteelt in grote problemen

 • jan hospers

  Nog even er d`r is geeen Cosun meer omzet 2 miljard HZPC 300 miljoen agrico x miljoen . Nog even en er is geen landbouw meer. Wie Carola Schouten ontslaat krijgt van mij 1000 euro.

 • eltjo.huizenga1

  Hé Jan, da's uit de heup schieten. Het verbod op diquat is niet veroorzaakt door Carola Schouten!! We kunnen haar wel vragen om zich hard te maken voor een op risico gebaseerde regelgeving i.p.v. de huidige op gevaar gebaseerde regelgeving. DAAR zit het probleem namelijk!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.