Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Schouten: meer droogtesteun komt er niet

De oogstcijfers van akkerbouwgewassen geven minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Visserij) geen aanleiding haar standpunt over eventuele steun te verlaten.

De minister zegt dat er maatregelen zijn genomen om de pijn te verzachten, onder andere door de uitbetalingen van Europese steun te versnellen.

Lees ook: CBS: laagste opbrengst zaaiuien sinds 2003

Brede weersverzekering aantrekkelijker maken

Daarnaast kijkt de minister naar mogelijkheden om de brede weersverzekering aantrekkelijker te maken. Zij geeft aan dat de droge zomer weliswaar voor een deel van de land- en tuinbouw tot lagere opbrengsten heeft geleid, maar dat er ook sectoren zijn die juist een goed jaar hebben.

Vanuit de Tweede kamer is onder andere gepleit voor een vrijstelling van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering en fiscale maatregelen om boeren de mogelijkheid te geven te reserveren voor dit soort calamiteiten.

Lees ook: Brede weersverzekering hapert bij droogte

Droogte in Vlaanderen tot ramp verklaard

Eerder deze week besloot de Vlaamse overheid de droogte officieel tot ramp te verklaren. Daardoor kunnen boeren een beroep doen op een financiële tegemoetkoming.

Laatste reacties

 • Vhouder

  in vlaanderen noemen ze de droogte een ramp hier is het nog erger hier is de droogte een ramp en de regering een grote ramp

 • mariapeel

  Over 10 jaar zijn er toch geen boeren meer over . Je zou gek zijn met zoveel regels

 • info36

  Dat ze in Nedereland van de boeren af willen wisten we eigenlijk al maar dat ze het nu zo duidelijk zeggen is nieuw.

 • dujo

  De minister heeft groot gelijk dat ze geen steun geeft; je kunt je er tegen verzekeren en als je dat te duur vindt, moet je ook niet klagen als het een keer tegenzit; je hebt zelf het risico genomen. En verder: hoe zouden boeren zich voelen die maandenlang dag en nacht aan het beregenen zijn geweest en wel een goede oogst hebben gehad en dan zien dat anderen die niets deden en geen kosten maakten, dan door de overheid worden ondersteund ??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.