Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Bietencampagne korter door lagere opbrengsten

Omdat de suikerbietenopbrengst lager is dan aanvankelijk verwacht en omdat de verwerking vooralsnog op rolletjes verloopt, zal de bietencampagne een week korter duren dan vooraf gepland.

Het kans is reëel dat het zelfs meer dan een week zal zijn. Dat meldt Suiker Unie. Suiker Unie loopt nu al in op de afnameplanning en dat zal waarschijnlijk nog verder doorgaan.

Gunstige rooiomstandigheden

Het is oktober en nog steeds erg droog. Dat is gunstig voor de rooiomstandigheden, maar ongunstig voor de groei van de bieten. Hoewel op veel percelen de bieten door de neerslag eind augustus nieuw blad hebben gemaakt, kan dit nieuwe blad niet optimaal produceren vanwege de droogte in veel regio’s. Daarnaast zijn er ook diverse percelen waarbij de bladziekten toch nog toegeslagen hebben.

Lage tarracijfers

Inmiddels zijn 1,5 miljoen ton bieten verwerkt. De tarracijfers zijn nog steeds zeer laag, afgelopen week gemiddeld 6,6%. Het suikergehalte is de afgelopen week gestegen met 0,4% naar 16,8%. Suiker Unie rekent erop dat deze stijging ook doorzet omdat de nachten relatief koud zijn en er overdag veel zon is. De hoogste suikeropbrengst, 18,3% is afgelopen week gerealiseerd op de Groninger klei. De bieten in Salland en Twente scoren qua suikergehalte laag met 14,7%.

Laatste reacties

 • info36

  Volgens mij snappen ze bij suiker unie nog steeds niet wat voor weer het is geweest.
  Zo'n amateuristische benadering van de opbrengst heb ik bij hen nog nooit gezien.
  Iedereen wist afgelopen zomer dat de opbrengsten slecht zouden zijn.

 • Jan-Zonderland

  Het schijnt erg moeilijk te zijn om een reeele schatting te doen van bietenopbrengsten. Vorig jaar verwachtte men hier voor de aanvang van de campagne een opbrengst van 31 ton per acre. Daardoor begon de campagne vroeg. Uiteindelijk kwam de gemiddelde opbrengst uit op 25,5 ton per acre. Dus vroeg klaar en janken dat de fabrieken te kort gedraaid hadden. Dit jaar gaat men weer uit van 31 ton. Gaat em niet worden.

 • pinkeltje

  Dat is mede een reden dat ik mijn vraagtekens heb bij allerlei voorspellingen over de groei van een gewas op basis van groeimodellen, satellietbeelden, scanners en wat er tegenwoordig allemaal over het land vliegt. Achteraf weten we dat vorig jaar de opbrengst van de suikerbieten nog steeds niet nauwkeurig kon worden ingeschat toen de fabrieken al een paar weken draaiden. Dat is niet als verwijt bedoeld, maar het is gewoon niet eenvoudig of zelfs onmogelijk om dat heel nauwkeurig te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.