Akkerbouw

Nieuws 1943 x bekeken 2 reacties

Nordzucker is pessimistisch over suikermarkt in 2018-‘19

Het bietenconcern zag de omzet dalen, maar het resultaat steeg nog wel.

Nordzucker is pessimistisch over het op 1 maart beginnende nieuwe boekjaar 2018-‘19. In het nog lopende vierde kwartaal van het huidige boekjaar kreeg het Duitse bietenconcern te maken met druk op de suikerprijzen en verslechterende marktomstandigheden. Dat zal niet zonder gevolgen blijven voor de resultaatontwikkeling. De negatieve trend zal zich voortzetten in het komende boekjaar.

Een en ander blijkt uit de maandag gepresenteerde cijfers over de eerste 9 maanden.

Kleinere afzetvolumes

Nordzucker is ook actief in Scandinavië, Polen en het Balticum. Het bietenconcern zag in de eerste 9 maanden de omzet dalen, maar het resultaat steeg nog wel. De omzet zakte met € 21 miljoen naar € 1,284 miljard, primair als gevolg van kleinere afzetvolumes in het bio-ethanolsegment. Het resultaat nam daarentegen met € 61,8 miljoen toe naar € 143,5 miljoen, hoofdzakelijk dankzij het al geruime tijd draaiende kostenbesparingsprogramma en de nog lopende lange contracten met de afnemers en leveranciers.

Einde suikerquotering

De verslechtering van de marktomstandigheden schrijft Nordzucker toe aan de beëindiging van de Europese suikerquotering per 1 oktober vorig jaar. Dat heeft meteen al geleid tot aanzienlijk lagere suikerprijzen, aldus Nordzucker. CEO Hartwig Fuchs is er echter van overtuigd dat het concern de nieuwe situatie financieel aan kan. Eventuele consolideringskansen in de markt zal Nordzucker ook zeker benutten, belooft Fuchs.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Is het niet vreemd dat tabak en suikerbieten zoveel vruchtbare bodem in beslag nemen terwijl het allebei genotsmiddelen betreffen en de consumptie daarvan vooral slecht is voor de gezondheid? De teelt ervan neemt wereldwijd al gauw 10 miljoen hectare landbouwgrond in beslag! Tel daar de energiegewassen nog eens bij en de oplossing voor een eventuele voedselschaarste ligt wel heel dichtbij. Tenminste als iedereen dat inziet. De teelt van suikerbieten maakt de bodem er bovendien ook niet beter op. Zo doen de tegenwoordig hoge fysieke opbrengsten van meer dan 100 ton per hectare een enorme aanslag op de voorraad belangrijke sporenelementen in de bodem.
  https://www.linkedin.com/pulse/de-bodemgezondheid-gaat-achteruit-bertus-buizer/

 • haverboer1

  Als je genoeg meststoffen mag aanwenden, is dat totaal geen probleem, Bertus.
  Maar daar steekt de regering een stokje voor.
  De overheid is zo hypocriet als wat, een voorbeeld:
  De overheid had een probleem om van de gft af te komen. Het telde voor 100% mee in de mineralen balans.
  Dat stapelde zich maar op want er werd tekort gft afgenomen door de agrarische sector.
  Wat doe je dan, je besluit dat de normen voor gft maar voor 50% hoeven worden meegeteld.
  Probleem opgelost.
  De overheid doet alleen iets als het hun goed uit komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.