Akkerbouw

Nieuws 930 x bekeken

‘Straks heel plaatsspecifiek gewasstress opheffen’

Als multisprectraalcamera’s straks 120 in plaats van 4 kleuren onderscheiden, wordt het mogelijk in gewassen ziektes en specifieke tekorten te benoemen. Vervolgens kan er dan ook wat aan worden gedaan.

Dat zei Jannick Pelle, gps-specialist van landbouwmechanisatiebedrijf Hamoen bij de presentatie van resultaten van een Case IH-praktijkproef met precisielandbouw in aardappelen. “We kunnen nu van een blad zeggen dat het gezond is, in stress, of dood. Straks kunnen we concrete stressfactoren benoemen, ziektes of te korten. Kaliumtekort ziet er anders uit dan magnesiumtekort. Gewenste planten zien er anders uit dan onkruid.” Met het specifieker kunnen benoemen van stressfactoren, kunnen die in Pelle’s visie ook preciezer worden aangepakt.

Meer precisie door scherpere foto‘s

Meer precisie ziet de gps-speclialist ook komen naarmate de resolutie van gewasbeelden hoger wordt. ‘We gaan nu al tot pixels van 1,6 centimeter. Dat is heel erg fijn. Je kunt zo planten gaan tellen en individuele planten gaan bekijken. Straks kun je heel precies in procenten per plaats aangeven wat de onkruiddruk is. Dan kun je in principe ook heel plaatsspecifiek bestrijden.’

Of registreer je om te kunnen reageren.