Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Pootgoedoogst loopt achter

De oogst van pootaardappelen loopt achter. In andere jaren is de oogst meestal eind september afgerond. Dat gaat dit jaar niet lukken.

Bij handelshuis HZPC is ongeveer twee derde van de pootaardappelen geoogst, zegt directeur Gerard Backx. “De oogst gaat nu vlot. Maar we liggen achter op voorgaande jaren.”

Backx verwacht dat de hectareopbrengsten onder het meerjarig gemiddelde uitkomen. “Het wisselt per ras en per teler. Maar zeker ook per regio. De droogte aan het begin van de zomer speelt telers parten. Dat was vooral erg in Zeeuws-Vlaanderen.”

Meer schurft

De knolzetting is laag dit jaar door de droogte. Backx: “Dat maakt dat er ook een hoger percentage bovenmaat is gegroeid. De opbrengst in de potermaten is beduidend lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Er is iets meer schurft. Ook dat komt door droogte.”

Handelshuis Agrico heeft 60% geoogst, zegt directeur Jan van Hoogen. “De oogst is erg laat. De hectareopbrengsten liggen rond het vijfjaarlijks gemiddelde, maar de aardappelen zijn grof. Er komt iets minder pootgoedmaat beschikbaar dan gemiddeld. In de Noordoostpolder en Groningen zijn de hectareopbrengsten goed. In het Zuidwesten liggen ze lager. Daar komt ook meer schurft en rhizoctonia voor.”

Beheer
WP Admin