Akkerbouw

Nieuws 928 x bekeken

Peen staat er ondanks moeilijke start goed bij

De peen staat er over het algemeen goed bij, ziet Niek Vedelaar van adviesbureau Delphy. “Het aantal planten is matig door de droogte in de periode van opkomst, maar het gewas is zo vitaal dat de peen grover kan groeien.”

Vedelaar geeft geen opbrengstprognose, omdat peen nog een dikke maand groeit. “Daarin kan nog van alles kan gebeuren.”

Vooral op later gezaaide percelen was de opkomst door het hete weer moeilijk, schetst verkoopmanager Robert Schilder van Bejo Zaden. Dat leidt dan tot minder planten per vierkante meter. “Maar over het algemeen groeit het gewas aardig. Als de neerslag geen roet in het eten gooit, stevenen we af op een iets bovengemiddelde gemiddelde oogst. In combinatie met de areaalkrimp, als gevolg van de slechte prijzen eind vorig seizoen, leidt dat netto tot een lagere productie in Nederland. In het buitenland is dat niet heel anders, dus markttechnisch ziet het er niet verkeerd uit. Hoewel de handel nu stroef verloopt.”

Foto: Bejo Zaden
Foto: Bejo Zaden

Onstuimig herfstweer

De weersomstandigheden leiden tot een flinke slag om de arm. “Vooral in Flevoland mag het wel heel snel beter worden”, zegt Schilder. “Wortelen en veel water zijn geen geweldige combinatie. Net als bij aardappelen zijn ze weg als ze 24 uur onder water hebben gestaan. Telers moeten dus zorgen dat het water weg kan.”

Schilder ziet dat het Zuidwesten op de goede opbrengsten afstevent. “Het was daar net iets koeler toen het in het Noorden te heet was, dat zie je terug in de plantenaantallen en daarmee de productie. Maar: de komende maanden kan er nog heel veel gebeuren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.