Akkerbouw

Nieuws

Knolcyperus rukt op in Vlaanderen

Het probleemonkruid knolcyperus rukt op in Vlaanderen. Dat meldt het Belgische aardappelinstituut PCA.

Knolcyperus is een moeilijk te bestrijden onkruid dat voorkomt in alle Vlaamse provincies. Er geldt al enkele jaren geen meldingsplicht meer omdat in België de quarantainestatus ervan recent is opgeheven, maar er geldt wel nog steeds een bestrijdingsplicht. Om knolcyperus op een perceel uit te roeien is een jarenlange bestrijding nodig.

Knol- en wortelgewassen niet op besmette percelen

De teelt van knol- en wortelgewassen zoals aardappelen of wortelen zorgt voor een sterke verspreiding in en tussen percelen en is om die reden verboden op besmette percelen. Wanneer pas later in het groeiseizoen een jonge haard met knolcyperus vastgesteld wordt in die teelten, dan mag het besmette gedeelte niet samen met de rest van het perceel gerooid en geleverd worden. Machines moeten bovendien grondig gereinigd worden.

Soms wordt knolcyperus vermeld in contractuele bepalingen, waarschuwt PCA. Dit kan betekenen dat een deel van het perceel niet mag geleverd worden of dat de kosten of verliezen op een andere partij verhaald worden.

Knolcyperus rukt op in Vlaanderen

Op kopeinden en via restaarde

Jonge besmettingen worden het vaakst teruggevonden op kopeinden en op plaatsen waar restaarde opgevoerd is, maar ze komen ook voor midden in het perceel. Ze zijn zichtbaar vanaf half mei tot oktober. Ze vallen op omdat ze niet afsterven na de onkruidbestrijding. Vanaf juni worden ook knolletjes gevonden aan de planten.

Mais als remedie

Bevat een perceel knolcyperus, dan kan volgens PCA het beste enkele keren mais worden geteeld, waarin het onkruid wordt bestreden met Callisto, aangevuld met Basagran, Lentagran on Monsoon Active. In de stoppel kan knolcyperus bestreden worden met glyfosaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.