Foto: Boerderij AkkerbouwNieuws

Klasseverlaging pootgoed in nacontrole iets lager

Het aantal klasseverlagingen van pootaardappelen is gedaald, naarmate de nacontrole vordert.

De keuringsdienst NAK verlaagde tot nu toe 19,5% van de pootaardappelen in klasse, vanwege virussen. Dit betreft 18,7% van het te onderzoeken areaal. Op 1 september lag het verlagingspercentage nog op 21,5%. Toen was 3,4% van het areaal onderzocht.

Ondanks de betere resultaten, komt veel pootgoed niet ongeschonden door de nacontrole. Een verlagingspercentage van 19,5% is het hoogste sinds 2008. In dat oogstjaar werd uiteindelijk 20,7% van de pootaardappelen in de nacontrole in klasse verlaagd.

Geen verrassing

De tegenvallende resultaten in de nacontrole komen niet als een verrassing. Tijdens de veldkeuring waarschuwde de NAK pootgoedtelers al dat er veel virusoverbrengende bladluizen werden geteld in de vangbakken. De NAK vond tijdens de veldkeuring dan ook veel primair virusziek.

De NAK heeft tot nu toe ruim 7.000 monsters genomen voor de nacontrole, goed voor 1,4 miljoen knollen. Dit is bijna een derde van alle knollen die de NAK gaat onderzoeken. De NAK heeft tot nu toe 16% van de totaal te onderzoeken knollen onderzocht. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar en hoger dan de nacontrole op oogst 2015.

Beheer
WP Admin