Akkerbouw

Nieuws

Gecoate meststof zorgt voor egale groei

Agrifirm introduceert een nieuw bemestingsconcept: TopCote-aardappel. Dat is een mix van gecoate en ongecoate meststoffen voor aardappelen.

Door de coating komt de stikstof geleidelijk beschikbaar. Dat zorgt voor egalere knollen en uiteindelijk een hogere opbrengst.

Uit 3 jaar onderzoek door Agrifirm blijkt dat de stikstofefficiëntie van de gecoate meststoffen beter is dan van niet-gecoate meststoffen. Bij proeven, uitgevoerd op Proefbedrijf Zwaagdijk in 2016, bleek de pootaardappelopbrengst in de potermaat bij gebruik van TopCote-meststoffen 6% hoger te liggen dan bij een traditionele bemesting met KAS. Dat vertelde Agrifirm-teeltadviseur Lieuwe Elzinga op de Potato Europe-beurs in Emmeloord.

Bij proeven, uitgevoerd op Proefbedrijf Zwaagdijk in 2016, bleek de pootaardappelopbrengst in de potermaat bij gebruik van TopCote-meststoffen 6% hoger te liggen dan bij een traditionele bemesting met KAS

Totale gift tussen poten en frezen

TopCote is specifiek aangepast op het gewas en de grondsoort. Voor pootgoed heeft Agrifirm een mix met stikstof, kalium en magnesium. De totale gift wordt tussen poten en frezen gegeven. Bij consumptieaardappelen is TopCote aardappelspecifiek samengesteld voor de lichtere zandgronden in Zuidoost-Nederland. Deze mix levert een aanvulling op de stikstofgift uit dierlijke mest. Dit bemestingsconcept is zo’n € 30 per hectare duurder dan andere specifieke aardappelmeststoffen.

Bij consumptieaardappelen is TopCote aardappelspecifiek samengesteld voor de lichtere zandgronden in Zuidoost-Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.