Akkerbouw

Nieuws 654 x bekeken

Frequente neerslag leidt tot risico op phytophthora

De frequente neerslag die voor deze week is voorspeld, leidt tot veel risico op de aardappelziekte phytophthora.

Het phytophthora-spuitadviesysteem van Dacom duidt op veel infectiekansen, vooral op vrijdag en zaterdag. Donderdag 14 september is het, behalve in het Noordoosten, vrij rustig. In de eerste helft van de week laten de kaartjes ook al veel rode stippen zien, die wijzen op een hoog risico op aantasting van de schimmelziekte.

Veel risico op phytophthora deze week. Kaartje: Dacom.
Veel risico op phytophthora deze week. Kaartje: Dacom.

De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. Om zicht te krijgen op het aantal haarden, kunnen deze worden gemeld op Dacom-phytophtorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem. Phytophthora wordt op diverse plekken in het land aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.