Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Delphy: rekening houden met rot

Na de zware regenval in september wordt door adviesbureau Delphy, regio Zuidwest, regelmatig rotte aardappelen aangetroffen in de ruggen. Iets om rekening mee te houden bij de oogst en in de bewaring, geeft Delphy in de nieuwsbrief aan.

Dat begint met het vaststellen van de hoeveelheid rot en de hoogte van rotte aardappelen in de rug.

Als alleen de onderste laag incidenteel rot is, is wachten met rooien niet nodig. Maar als rot op het hele perceel voorkomt, kan beter worden gewacht tot die knollen zijn uitgerot. In het geval van pleksgewijze rot kunnen die plekken bij het rooien worden overgeslagen.

“Het rottingsproces kan wel twee tot drie weken duren”, geeft Delphy aan. “Belangrijk is het om partijen met rot alleen te rooien als de temperatuur onder de 16 graden kan worden gedraaid. Anders kan het vocht in de bewaring niet snel genoeg worden afgevoerd.”

Bewaarstrategie aanpassen

De bewaarstrategie moet worden aangepast op het rotrisico. Een glad oppervlak en goede aardappelen in de hoeken van de bewaring voorkomen grotere ellende. Gezien de hoge dagtemperaturen, moeten de lage nachttemperaturen in combinatie met kachels worden benut om te drogen. Het streven is nu een producttemperatuur van 14 tot 16 graden.

Beheer
WP Admin