Akkerbouw

Nieuws

Cosun: hoge bietenopbrengsten

De bieten bevatten meer suiker door het zonnige en droge weer met koudere nachten.

Bietenverwerker Cosun meldt een suikergehalte van 16,0% in de tweede week van de campagne. Dat was 15,7% in de eerste week, waardoor het gemiddelde van alle verwerkte bieten op 15,9% suiker uitkomt.

De opbrengsten waren hoog op de percelen waarvan de bieten zijn geleverd. Cosun verhoogt dan ook de opbrengstprognose naar gemiddeld 15 ton suiker per hectare. Eind augustus ging de bietenverwerker nog uit van 14,6 ton suiker. Het record is gevestigd in oogstjaar 2014 met 15,1 ton suiker.

Tarrapercentage 10,7%

Ondanks het betere weer is het tarrapercentage nog niet gedaald. Dat bedroeg in de tweede week 10,7% tegen 10,3% tarra in de eerste week. Gemiddeld kreeg Cosun deze campagne tot nu toe 10,6% tarra in de fabrieken. Dat is veel hoger dan in oogstjaar 2016. In de vorige campagne lag het tarragehalte in de tweede week op 5,5%. Cosun verwacht wel een daling van het tarrapercentage omdat de rooiomstandigheden met de dag beter worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.