Akkerbouw

Nieuws 1362 x bekeken

Compromis maakt aardappelnotering PotatoNL mogelijk

De beurs Goes (ZLTO) wilde per se de drie grootste fritesrassen (Agria, Innovator en Fontane) apart noteren. De beurs in Emmeloord (LNCN) wilde de categorie 1 en categorie 2 onderverdeling handhaven. Beide wensen zijn vervuld in de nieuwe landelijke aardappelnotering PotatoNL.

De beide beurzen, de Vavi (verwerkers) en de NAO (handel) starten 14 november met de gezamenlijke notering, die bestaat uit 10 afzonderlijke noteringen.

“Het zit de aardappelmarkt niet mee”, zegt Mark Brantjes, woordvoerder op de persbijeenkomt van PotatoNL, waar de landelijke aardappelnotering wordt toegelicht. “De markt is tam, het evenement PotatoEurope is op woensdag afgelast, maar één ding is wel positief deze dag: PotatoNL, de nieuwe landelijke aardappelnotering.

Versnipperde markt

De markt was de afgelopen jaren versnipperd, waardoor beursnoteringen alleen verliezers kende, vervolgt Brantjes. De Rotterdamse notering kwam tot stand zonder input van telers. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA)-notering bestond louter uit inbreng van telers. Beurs Goes en beurs Emmeloord liepen elkaar voor de voeten. Dat een gezamenlijke notering tot stand is gekomen, maakt Nederland krachtig.”

Foto: Matthijs Verhagen
Foto: Matthijs Verhagen

Dick Zelhorst vult namens de Vavi aan dat de positie van Nederland in Europa wordt versterkt. Bij de EEX Cashsettlementprijs werd positief gereageerd. Ook tijdens vergaderingen van vier organisaties klonken positieve geluiden. “In de aanloop naar één landelijke notering is heel wat water door de schelde gegaan”, verwoordt Watze van der Zee (ZLTO). “We hebben nooit ruzie gehad als beurzen onderling, maar wel een meningsverschil.” Het was afgelopen half jaar puzzelen om tot een gezamenlijke notering te komen. Van der Zee: “Iedereen heeft wat moeten bewegen, maar we zijn tot een goed compromis gekomen met 10 aparte noteringen. Zo was er voor beurs Goes geen opening geweest als de rassenopties niet meekonden. Transparantie is beter voor iedereen, zowel voor boeren als voor afnemers.”

10 verschillende noteringen

De PotatoNL-notering komt gezamenlijk tot stand na inbreng vanuit teelt, handel en verwerkende industrie. Er komen in totaal 10 verschillende noteringen, waaronder een fritesgeschikt categorie 1-notering met bestemming de Nederlandse, Belgische en Duitse fritesindustrie. De aardappelen voor fritesgeschikt categorie 2 worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals ambachtelijke frites, schillerijen, chips en export voor fritesverwerking in overige landen, die niet onder categorie 1 vallen. Daarbij worden drie fritesgeschikte hoofdrassen (Agria, Innovator en Fontane) en exportaardappelen genoteerd. Ook bovenmaats pootgoed, gesorteerde fritesaardappelen maat 40/50 millimeter, vlokken en voeraardappelen worden apart genoteerd.

Een werkgroep heeft aan de invulling van PotatoNL-notering gewerkt, onder andere Jan Douma, voormalig voorzitter van de LNCN. “Gezamenlijk optreden hoort erbij”, vindt Douma. “Dat was ik in 2008 bij mijn aantreding als voorzitter van beurs Emmeloord al van mening. Ik heb dit altijd voor ogen gehad. De landelijke notering PotatoNL is een mooie ontwikkeling. We hebben met één landelijke notering een betrouwbare en betere weerspiegeling van de Nederlandse markt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.