Akkerbouw

Nieuws

Bietentelers bestellen meer aaltjesresisente rassen

Suikerbietentelers hebben voor teelt 2018 meer zaad besteld van rassen met resistentie tegen bietencysteaaltjes.

Het aandeel van 43% is 3% hoger dan in 2017.

Dat blijkt nu de vroegbestelling is afgesloten. Op de valreep is nog veel gebruikgemaakt van de vroegbestelling, waarbij telers € 11 tot € 25 euro korting krijgen op een pak zaad, meldt Suiker Unie. Voor bijna de helft van het areaal is de rassenkeuze nu ingevuld.

Met een marktaandeel van 22% is – het aaltjesresistente – BTS 5270 N vooralsnog het meest bestelde ras. Het ras Florena KWS is het tweede grootste ras in dit segment (9%) en heeft ook resistentie tegen doorbraak rhizomanie.

Het aandeel rhizoctoniaresistente rassen is ook met 3% toegenomen en komt uit op 32%. In dit segment is BTS 7105 RHC het grootste ras. Het drievoudig resistente ras Urselina KWS (rhizomanie, bietencysteaaltjes en rhizoctonia) heeft nu 5% van het marktaandeel.

Tweede bestelperiode in december

Het aanbod van rassen met verbeterde resistenties tegen aaltjes en rhizoctonia gaat ten koste van de standaard resistente rhizomanierassen (29% in 2017, 19% in 2018).

In december volgt de tweede bestelperiode. Bij de categorieën met aanvullende rhizomanieresistentie worden rassen met een verbeterde financiële opbrengst verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.