Akkerbouw

Nieuws

‘Akkerbouw heeft baat bij Crispr-Cas’

Nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas helpen om de akkerbouw verder te verduurzamen. Er komen sneller betere rassen beschikbaar. Dat maakt akkerbouwers minder afhankelijk van chemische middelen. Ook kunnen gewassen efficiënter mineralen en water benutten.

Den Haag – Nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas helpen om de akkerbouw verder te verduurzamen. Er komen sneller betere rassen beschikbaar. Dat maakt akkerbouwers minder afhankelijk van chemische middelen. Ook kunnen gewassen efficiënter mineralen en water benutten.

Dat vindt voorzitter Jaap van Wenum van de LTO-vakgroep Akkerbouw. “Met nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas komen veel sneller nieuwe rassen beschikbaar voor de akkerbouw dan bij de traditionele veredeling.”

De Europese Commissie houdt 28 september een conferentie in Brussel over nieuwe veredelingsmethoden en de huidige regels voor genetische modificatie, die toepassing ervan verbieden.

‘Nieuwe technieken gebruiken in veredeling’

Van Wenum vindt dat de regels moeten worden aangepast, zodat nieuwe technieken kunnen worden gebruikt in de veredeling. “Het uitgangspunt moet zijn dat nieuwe technieken mogen worden gebruikt, als de eindproducten ook met klassieke veredeling tot stand kunnen worden gebracht. Het inbouwen van soortvreemde genen blijft voor ons ongewenst, omdat daar geen draagvlak voor is in de EU.” Ook veredelingsbedrijven en hun brancheorganisaties pleiten daarvoor.

‘Strenge regels blijven hanteren’

Maatschappelijke organisaties in de EU hebben er echter bij de Europese Commissie op aangedrongen strenge regels te blijven hanteren voor nieuwe technieken, om in te grijpen in het genoom. Vooral Duitse organisaties roeren zich in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Zij vinden dat consumenten moeten kunnen kiezen uit producten die zonder genetische modificatie zijn voortgebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.