Akkerbouw

Nieuws

Wisselende kans op phytophthora

Phytophthora maakt dit jaar minder kans dan in 2016. Er valt minder regen.

Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bedraagt het neerslagtekort dit jaar tot nu toe 147 millimeter. Er is 147 millimeter water méér verdampt dan er is gevallen. Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland tot 15 augustus ligt op 110 millimeter. Kortom, 2017 is droger dan gemiddeld en daardoor heeft phytophthora minder kans aardappelen te infecteren.

Phytophthora-risico wisselt per dag

Deze week is de kans wel aanwezig, blijkt uit het phytophthorakaartje van adviesbureau Dacom. Maar het risico wisselt per dag. Door de regen van afgelopen zaterdag was de infectiekans tot en met maandag wat groter. Die nam weer af op dinsdag. Maar door de regen van dinsdag is het risico op woensdag weer groter. Omdat het KNMI voor woensdag een droge dag voorspelt, neemt de kans donderdag weer af om later in de week weer toe te nemen, vooral omdat het vrijdag een stuk natter wordt. Begin volgende week blijft het overwegend droog, verwacht het KNMI. Daardoor daalt het risico op infectie.

Dacom.
Dacom.

De Dacom-kaartjes geven aan hoe hoog het risico is op een infectie met phytophthora. Ze zeggen niets over hoeveel aardappelen al zijn aangetast. De kaartjes geven geen beeld van de ziektedruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.