Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

UGent ontdekt biologische vaccinatie voor planten

Bio-ingenieurs van de UGent zijn erin geslaagd tarwe en rijst te beschermen tegen ziektes met groenbladvolatielen, een stof die ook vrijkomt bij het maaien van gras. Dat meldt de Belgische nieuwssite Vilt.Be.

De onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde stoffen die planten zelf aanmaken ook kunnen worden ingezet om de weerstand van planten te verhogen. “Vers gemaaid gras verspreidt zijn specifieke geur niet zomaar”, legt onderzoeker Maarten Ameye uit. “Die geur komt van stoffen die een plant aanmaakt wanneer hij wordt aangevallen, bijvoorbeeld door een insect, een schimmel- of een grasmachine. Planten maken die stoffen aan om onderling te communiceren. Als ze die verspreiden, laat de plant aan zijn buren weten dat er gevaar dreigt.”

Weerstand van planten verhogen

Met het doctoraatsonderzoek dat vier jaar heeft geduurd, is ontdekt dat de stoffen ook kunnen worden ingezet om de weerstand van planten te verhogen. “We zagen effectief dat tarwe en rijst een hogere weerstand hadden tegen een aantal ziekten en schimmels, nadat we hen hadden blootgesteld aan groenbladvolatielen”, aldus Ameye. “Door die stoffen toe te dienen aan planten, zetten we al een stap naar een meer innovatieve en duurzame manier om gewassen te beschermen.”

Eén reactie

  • agro1

    U Gent zoekt in de goede richting, van WUR ben ik niet zo zeker(o, ironie).

Of registreer je om te kunnen reageren.