Akkerbouw

Nieuws

Trips en droogte tarten uienoogst Zuidwesten

De druk van trips is in de zuidwestelijke uien extreem hoog dit seizoen. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen gaan hierdoor veel tonnen verloren.

“Sommige percelen worden niet eens meer gerooid”, weet André Boot van uienzaadbedrijf Hazera.

In de rest van het land – zeker Noordelijk – staan de uien er doorgaans goed bij, zien uienspecialisten. Zij verwachten landelijk een normale tot iets grotere uienoogst.

Uien groeien overal goed, behalve in Zeeland

Eigenlijk groeien de uien overal goed, behalve in Zeeland. De droogte in het voorjaar dempte de opbrengstverwachting al flink, maar de plaag trips geeft sommige percelen echt de nekslag. “Middelen werken systematisch en daarvoor heb je een goede gewasontwikkeling nodig”, legt Boot uit. Hij schat dat een derde van het Zeeuwse uienareaal onder de trips zit.

“Die groei ontbrak aan het begin van het seizoen. Daar komt bij dat in Zuid-Zeeland veel vlas wordt geteeld en daar zit veel trips in. Bij het trekken van het vlas verspreiden de tripsen zich nogmaals. Als je niet goed kunt bestrijden dan hang je. Dat is dit jaar aan de orde. Echt dramatisch. In het westen van Zeeuws-Vlaanderen nog erger dan in het oosten. Telers hebben van alles geprobeerd, maar de plaag is niet te bestrijden.”

Tripsen tasten het blad aan en het gewas kleurt grijs. - Foto: André Boot
Tripsen tasten het blad aan en het gewas kleurt grijs. - Foto: André Boot

Schade drukt Nederlandse productie amper

Dat leidt tot opbrengsten van slechts 30 tot 35 ton per hectare. En soms tot helemaal niets. Deze schade drukt de Nederlandse productie echter amper. “In Groningen en Friesland groeit een geweldige oogst”, weet Boot. “Die goede oogsten trekken de Zeeuwse lagere productie wel recht.”

Dat onderstreept collega Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. “In het Zuiden lijkt de opbrengst gemiddeld onder de 54 ton van vorig jaar uit te komen, in het Noorden erboven. Die tweedeling is er wel degelijk.”

‘In Groningen en Friesland groeit een geweldige oogst’

Boven de rivieren was er doorgaans op tijd regen en zon, groeizaam weer dus, en dat is aan het gewas te zien. “De oogst is vorige week al iets begonnen, maar kan nu echt van start met dit mooie weer. In Friesland en Groningen duurt dat nog wel drie weken, wat nog altijd mooi op tijd is.”

Jonker schat dat zo’n 10% van het landelijke uienareaal gebukt gaat onder trips. “De druk is in Zeeland het hoogst, maar in bijvoorbeeld Flevoland zie je het ook wel.”

Goede kwaliteit uien

De kwaliteit van de uien is goed, zien beide uienspecialisten. Jonker merkt op dat de schimmel fusarium op de loer ligt; bij wisselvallig weer kan dit lastig worden. De kiemremming lijkt goed geslaagd.

Het Uien Innovatie en Kenniscentrum UIKC, dat vandaag de 16e Uiendag houdt in het Zeeuwse Colijnsplaat, ziet veel verschillen in de stand van de zaaiuien in groeiseizoen 2017.

“Sommige vroeg gezaaide percelen zijn op dit moment goed aan de groei, terwijl er ook volop percelen met tweewassigheid te vinden zijn”, neemt het UIKC waar. “De verschillen tussen en binnen percelen zijn groot.”

Thema uiendag: ‘Voorsprong behouden’

Dit jaar is ‘Voorsprong behouden’ het thema van de Uiendag, omdat de sterke Nederlandse uiensector volgens het UIKC voor moet blijven lopen in veredeling, teelttechniek, kennis en innovatie. Daartoe is ook het ketenbrede kwaliteitsonderzoek in de uien opgezet, onder de vlag van Holland Onion Association (HOA). Hieraan de recent de naam Uireka verbonden.

De rassenlijst zaaiuien is dankzij de ketensamenwerking van de ondergang gered. De lijst wordt ook dit jaar op de Uiendag gepresenteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.