adi404541-002

Aardappelveredeling

Terug naar dossier
Akkerbouw

Nieuws laatste update:20 sep 2017

Solynta: geen concurrent van handelshuizen

Solynta gaat aardappelrassen ontwikkelen, maar die niet zelf vermeerderen.

Dat laat het veredelingsbedrijf over aan de aardappelhandelshuizen, zei CEO Hein Kruyt woensdag 23 augustus op een persbijeenkomst in Wageningen. “We worden een concurrent van de veredelingsactiviteiten van de pootgoedhandelshuizen, niet van hun pootgoedhandel. Maar ik adviseer de handelshuizen wel om zelf pootgoed te gaan vermeerderen in hun afzetmarkten overzee. Het is namelijk veel goedkoper om zaad daarnaartoe te brengen dan pootaardappelen. Met 25 gram zaad kun je 2.500 kilo pootgoed vervangen. Bovendien heeft zaad minder last van ziektes dan knollen.”

Proefveld met diploïde hybride aardappelen

Solynta heeft in Wageningen een proefveld aangelegd met diploïde hybride aardappelen. Kruyt: “We hebben één resistentie-gen tegen phytophthora ingekruist in zowel een diploïde vaderlijn als een moederlijn. De nakomelingen hebben de dubbele resistentie meegekregen.”

Solynta heeft op het proefveld aardappelplanten naast elkaar staan zonder resistentie-gen, met één gen en met beide genen. Tijdens het groeiseizoen is het proefveld besmet met sporen van phytophthora. De aardappelplanten met de dubbele resistentie staan er helemaal groen bij. Dat geldt ook voor de planten met één gen. Planten zonder resistentie-gen hebben bruine bladeren en sommige zijn weggekwijnd.

Solynta laat hiermee zien dat het mogelijk is om uit homozygote diploïde ouderlijnen voorspelbare kruisingen te maken, zegt Kruyt: “Dat is overduidelijk gelukt met de resistentie tegen phytophthora. We gaan nu andere eigenschappen inkruisen om onze aardappel commercieel interessant te maken.”

Volgens Pim Lindhout, hoofd R&D bij Solynta, heeft het veredelingsbedrijf genetisch materiaal waar alle commercieel interessante eigenschappen verspreid in zitten. “We gaan nu die eigenschappen combineren in ouderlijnen. Dat duurt een jaar of twee. We hebben immers met de phytophthora-resistentie aangetoond dat de nakomelingen de eigenschappen van beide ouderlijnen overnemen. In 2021 verwachten we daarmee op de markt te komen.”

Zorgvuldig omgaan met resistentie-genen phytophthora

Lindhout zegt dat aardappeltelers over de hele wereld kunnen profiteren van de veredelingsmethode die Solynta heeft ontwikkeld. Maar hij plaatst ook een waarschuwing. “Wij hebben zes bruikbare resistentie-genen tegen phytophthora. De ziekte kan een gestapelde resistentie bijna niet doorbreken. Maar bij één gen gaat dat een stuk gemakkelijker. We willen graag afspraken maken met veredelingsbedrijven dat we allemaal zorgvuldig met het beperkte aantal resistentie-genen omgaan.”

Patent aangevraagd op diploïde veredelingsmethode

Kruyt heeft nog een andere zorg. Solynta heeft patent aangevraagd op de diploïde veredelingsmethode. Maar het Europees Octrooi Bureau bepaalde onlangs, na advies van de Europese Commissie, dat niet langer patenten worden verleend op eigenschappen die ook via natuurlijke kruising kunnen worden verkregen. Toch denkt Kruyt niet dat het verdienmodel van Solynta in gevaar is. “Wij hebben zoiets nieuws in handen, dat zo veel kan betekenen voor de aardappelsector. We hebben zelfs al gesprekken met fastfoodketen McDonald’s over de frites die het concern graag wil. We kunnen in de toekomst licenties innen op het zaad van basismateriaal dat we op de markt brengen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.