Akkerbouw

Nieuws

PCA: lagere eindopbrengst vroege aardappelen

Primeuraardappelen hebben minder kilo’s opgebracht dan het langjarig gemiddelde.

Dat concludeert het Belgische aardappelinstituut PCA na de laatste proefrooiing van het vroege ras Anosta. De gemiddelde opbrengst bedraagt 38 ton per hectare, terwijl het langjarig gemiddelde op 41,3 ton per hectare ligt. De spreiding was groot. De laagste opbrengst bedroeg 26 ton per hectare, de hoogste 44 ton per hectare. Vooral niet-beregende percelen noteerden lage opbrengsten. De beregende percelen haalden alle opbrengsten hoger dan 40 ton per hectare, terwijl van de niet-beregende percelen slechts 1 perceel net de 40 ton per hectare haalde.

Op beregende percelen zijn de knollen duidelijk grover gegroeid dan op de niet-beregende. Uiteindelijk hadden alle partijen tussen 65 en 90% van hun opbrengst in de sortering 50 millimeter opwaarts.

Einde groeiseizoen nadert

Het einde van het aardappelgroeiseizoen komt dichterbij. De meeste bewaaraardappelen hebben nu 130 groeidagen achter de rug. Bintje is het snelst aan het afrijpen. Meestal neemt de opbrengst van Bintje na 140 groeidagen niet meer toe. Deze week voerde PCA geen proefrooiing uit. Vorige week bedroeg de gemiddelde opbrengst slechts 26 ton per hectare en concludeerde PCA al dat het gewas minder kilo’s bijgroeide dan normaal rond 11 augustus. Met de wetenschap dat vanaf vandaag nog slechts 10 groeidagen resten, mag geconcludeerd worden dat Bintje flink minder kilo’s gaat opleveren dan normaal. En dan praat PCA over bruto kilo’s, want uit de proefrooiing van vorige week blijkt ook dat het ras met veel doorwas kampt. Netto zullen er dus nog veel minder kilo’s overblijven.

De meeste bewaaraardappelen hebben nu 130 groeidagen achter de rug. Bintje is het snelst aan het afrijpen. Foto: Henk Riswick
De meeste bewaaraardappelen hebben nu 130 groeidagen achter de rug. Bintje is het snelst aan het afrijpen. Foto: Henk Riswick

Fontane en Challenger staan er beter voor dan Bintje

De rassen Fontane en Challenger staan er beter voor. Deze zijn nog vitaler. De voorbije jaren (met uitzondering van vorig jaar) groeiden deze rassen zo’n 150 dagen. In deze fase van de groei kan er 500 kilo per hectare bijkomen per dag. In de afrijping (laatste 2 weken) is dat 300 kilo/hectare.

Verticillium als gevolg van de droogtestress

Op sommige percelen verloopt de afrijping (pleksgewijs) bijzonder snel. Analyse van het loof wijst dikwijls op Verticillium, een schimmel die als gevolg van de droogtestress van de voorbije maanden de vaatbundels verstopt, waarna de plant droge, bruine vlekken vertoont en vervroegd afsterft. Vaak worden deze symptomen ten onrechte toegeschreven aan alternaria, aldus PCA.

Of registreer je om te kunnen reageren.