Akkerbouw

Nieuws

NAK: pootaardappelen goed van kwaliteit

De pootaardappelen zijn gezond dit keuringsseizoen. Het aantal afkeuringen en klasseverlagingen is in zeker 7 jaar niet zo laag geweest.

Keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 8,1% van het areaal pootaardappelen in klasse verlaagd. Dat is zelfs lager dan in 2014, toen het pootgoed ook al goed scoorde in de veldkeuring. De NAK keurde 0,9% af als pootgoed.

Groot verschil met 2016

Het contrast met 2016 is groot. Dat was juist een slecht jaar wat betreft kwaliteit. Toen verlaagde de NAK tot en met week 31 15,5% van het pootgoedareaal in klasse. Van het areaal werd 2,6% afgekeurd voor gebruik als pootgoed. Dat was het hoogste aandeel afkeuringen en klasseverlagingen sinds 2012.

Veldkeuring bijna voltooid

De NAK heeft de veldkeuring bijna afgerond. Er is 41.117 hectare pootaardappelen aangemeld voor de veldkeuring. Van 24.000 hectare is het loof vernietigd en voor ruim 8.000 hectare is de toestemming voor loofvernietiging aangevraagd. Tot nu toe is 100 hectare pootgoed gemeld als gerooid.

De NAK begint deze week met de monstername voor de nacontrole en het bruin- en ringrot-onderzoek. Volgende week start de keuringsdienst met deze onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.