Akkerbouw

Nieuws

Maismarkt reageert wisselend op Wasde-prognose

De maisprijzen reageren verdeeld op de nieuwste Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Op de termijnmarkt in Parijs zakte de maisprijs gedurende de handelsdag, in Chicago steeg de prijs lichtjes. Mais is een belangrijke grondstof voor veevoer.

Wereldproductie mais blijft gigantisch

In de maandelijkse Wasde-prognose schat het USDA vraag en aanbod van belangrijke agrarische grondstoffen. Door de droogte gaat de VS minder mais produceren dan het ministerie in de Wasde-prognose van juli verwachtte. Die gaat van 362 miljoen naar 360 miljoen ton. Ook de EU moet wat inleveren, van 62 naar 60 miljoen ton mais. Maar de wereldproductie blijft gigantisch met 1.033 miljoen ton. Dat is wel 28 miljoen ton minder dan de wereld in seizoen 2017/2018 nodig heeft. Daardoor krimpen de voorraden aan het eind van het seizoen naar 201 miljoen ton. Maar de voorraad dekt nog altijd zo’n 19% van het verbruik. Daarom zit er geen prijsstijging in. Veel prijsdrukkende effecten zijn al in de prijzen verwerkt.

Maisprijzen VS en Europa

De maisprijs in de VS, geleverd aan een haven in de Golf van Mexico, lag begin augustus met $ 159 zo’n 5% onder het niveau van vorig jaar. De maisprijs in de EU, geleverd in Bordeaux (Fr), ligt met € 155 zelfs 11% onder het niveau van begin augustus vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.