Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Groeispurt voor Nederlandse aardappelen

De aardappelen in Nederland zijn qua opbrengst, grofte en onderwatergewicht (OWG) flink bijgetrokken. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van Aviko Potato.

De opbrengst van de belangrijkste fritesrassen Agria, Victoria, Fontane en Innovator ligt in week 33 op 54 ton per hectare. Dat is zeven ton per hectare meer dan een week eerder. De opbrengst ligt in week 33 slechts 1 ton per hectare onder de opbrengst van 2014, toen een recordoogst plaatsvond.

Flinke inhaalslag

Ook het onderwatergewicht heeft een flinke inhaalslag gemaakt. Vorige week was dat met 335 gram het laagste onderwatergewicht van de afgelopen jaren, een week later bedraagt het gemiddelde onderwatergewicht 360 gram, een toename van 25 gram. Het OWG is nu in week 33 net zoveel als in 2015. Het is echter nog steeds aan de lage kant.

Tot slot blijken de aardappelen dit jaar ook erg grof. Het percentage knollen 50 millimeter opwaarts ligt in week 33 op 85%. Niet eerder lag het groftepercentage in week 33 zo hoog. Oogst 2014 komt het dichtst in de buurt, toen had 79% de knollen een diameter groter dan 50 millimeter. Gemiddeld ligt het groftepercentage in week 33 op 73%.

Opmerkelijk groeiverloop

De onverwachte exponentiële toename van de gemiddelde opbrengst en het onderwatergewicht in een week tijd is opmerkelijk. Normaal gesproken stijgt de groeicurve aanvankelijk snel, waarna het na week 33 geleidelijk afvlakt richting eindopbrengst. Hetzelfde geldt voor het onderwatergewicht.

Laatste reacties

  • wullum

    Prijs zal een groeispurt omlaag maken

  • dekil

    De cijfers komen van Aviko, dus ik zou ze maar met veel korrels zout nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.