Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Flevo-Innovator naar meerjarig gemiddelde

Het ras Innovator in Flevoland koerst af op een gemiddelde tot iets bovengemiddelde opbrengst. Dat blijkt uit proefrooicijfers van aardappelhandel Van der Linde uit Emmeloord.

Flevoland is afgelopen groeiseizoen in tegenstelling tot veel andere teeltgebieden tijdig en goed voorzien van vocht.

De bruto-opbrengst in week 34 bedraagt 59,7 ton per hectare. Het meerjarig gemiddelde in week 34 ligt op 58,1 ton per hectare. Uit de proefrooiingen blijkt dat er gemiddeld genomen na week 34 niet zo heel veel kilo’s meer bijkomen. De meerjarige eindopbrengst ligt op 61 ton per hectare. Eric van der Linde denkt dat de opbrengst dit jaar iets boven het meerjarig gemiddelde zal uitkomen.

Opvallend is ook dat de aardappelen grover zijn dan gemiddeld. Bijna 90% is 50 millimeter opwaarts, tegen 84,5% normaal. Het onderwatergewicht is met 385 gram exact gelijk aan het meerjarig gemiddelde.

Van der Linde bemonstert van vijf Innovator-percelen wekelijks de opbrengst. Twee percelen zijn eenmaal beregend, twee percelen tweemaal en één perceel is niet beregend.

Eén reactie

  • TIMOTEUS

    Echt betrouwbaar om alle innovatatars op te hangen aan 5 percelen in de polder waarvan 2 percelen eenmaal beregend , 2 percelen tweemaal beregend en 1 perceel niet . Ben benieuwd naar de opbrengst van de niet beregende tov de twee keer beregende aardappelen want dat scheelt bij mezelf op dit moment 12 ton !

Of registreer je om te kunnen reageren.