Akkerbouw

Nieuws

Countus: akkerbouwindex laagste sinds 2012

Akkerbouwers ontvangen lage prijzen voor hun gewassen. De akkerbouwindex van Countus staat op het laagste punt sinds begin 2012, meldt het accountantskantoor.

De akkerbouwindex geeft aan hoe de prijzen voor akkerbouwgewassen zich ontwikkelen. De index staat nu op 66 punten (100 = 1 januari 2004). Begin juli berekende Countus nog een index van 81 punten, dankzij betere prijzen voor pootaardappelen. Alleen in 2005 stond het indexcijfer nog lager dan nu, met als absolute dieptepunt 44,2 punten.

Geen enkel product duwt prijsindex omhoog

Countus stelt dat geen enkel product de akkerbouwindex nu nog omhoog kan duwen. “De prijspiek in tarwe is voorlopig achter de rug. Ook het aardappeltermijncontract voor april biedt weinig houvast. En sinds de laatste week van juni is de notering van de uienprijs niet meer in de index meegenomen, omdat het oude seizoen zo goed als voorbij is. Het wachten is op de nieuwe notering voor zaaiuien.”

Het is de vraag welke prijsnotering het tij kan keren, stelt Countus. “Na een slot van € 9,50 voor het aprilcontract begin week 30 heeft de prijs weer iets goedgemaakt. Wat de termijnmarkt gaat doen, is deels afhankelijk van het weer. Overmatige neerslag in Duitsland en Nederland of juist droogte in België en Frankrijk? Tussen alle buien door wordt de tarwe in West-Europa binnengehaald. Ondanks nieuwe prognoses doet dat de Europese prijs voor voertarwe meestal geen goed. Het blijft dus kwakkelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.