Akkerbouw

Nieuws

Belgische aardappelen lopen achterstand in

De Belgische aardappelen lopen hun achterstand op het meerjarig gemiddelde in.

Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van het Belgische aardappelinstituut PCA.

Fontane gaf op 22 augustus een gemiddelde opbrengst van 46 ton per hectare. Dat is 11 ton meer dan op 8 augustus. In plaats van een afvlakkende groei heeft het gewas juist extra bijgezet. De groei bedroeg 840 kilo per hectare per dag, wat erg veel is. Hierdoor nadert de opbrengst het meerjarig gemiddelde, dat na 131 groeidagen gemiddeld op 50 ton per hectare ligt. 83% van de aardappelen zit in de maat 50 millimeter opwaarts, wat een normale waarde is rond dit tijdstip. Opvallend is dat het opbrengstverschil tussen beregend en niet beregend flink aan het krimpen is. De beregende percelen zaten gemiddeld op 48 ton en de niet beregende op 45 ton per hectare.

Belgische aardappelen lopen achterstand in

Volgens PCA zit er nog veel groeipotentie in het gewas. Op veel percelen wordt pas de eerste tekenen van afrijping waargenomen. Er werd maximaal 15 procent afrijping geconstateerd.

In Wallonië komt de opbrengst uit op net geen 45 ton per hectare. De groei is dus zeer gelijklopend met die in Vlaanderen. Voor geheel België komt de opbrengst op 45 ton per hectare (na 131 groeidagen), 81% 50 millimeter opwaarts en een onderwatergewicht van 376 gram.

Doorwas in Bintjes

Ook bij de Bintjes zet de groei goed door, maar niet zo extreem als bij de Fontanes. De gemiddelde bruto-opbrengst op 22 augustus kwam uit op 41 ton per hectare. Dat is 7 ton onder het meerjarig gemiddelde. Echter, op 8 augustus zat de gemiddelde opbrengst nog 10 ton onder het meerjarig gemiddelde. De groei bedroeg 580 kilo per hectare per dag, terwijl dat gemiddeld in deze periode maar 350 kilo per hectare per dag is. Het percentage grof ligt op 65%, maar de spreiding tussen de percelen is erg groot. Zo is dat bij een perceel 96% in de maat 50 millimeter opwaarts, terwijl bij een ander perceel dat slechts 52% is.

Het onderwatergewicht van de gemonsterde percelen schommelt tussen de 317 en 402 gram. Opvallend is dat bij alle percelen het onderwatergewicht de afgelopen weken is gedaald. Doordat de bodem weer wat vochtiger wordt, kan er meer water opgenomen worden door de knollen. Invloed van doorwas is momenteel nog niet merkbaar. Leegzuigen (glazigheid) treedt later op. De bakkwaliteit was van alle partijen nog uitstekend, zonder suikertoppen en met weinig heterogene frieten.

Op alle percelen met Bintje wordt doorwas gevonden. Foto: Henk Riswick
Op alle percelen met Bintje wordt doorwas gevonden. Foto: Henk Riswick

Afrijping verloopt minder snel

De afrijping verloopt minder snel dan de voorbije jaren. Het optreden van doorwas zorgt voor een groener gewas. De gemiddelde afrijping lag begin deze week op 33% (tussen 0 en 75%). Het tienjarig gemiddelde ligt op 58%. Op alle percelen met Bintje wordt doorwas gevonden. Op vier percelen bleef dit percentage bij de waarnemingen begin deze week ‘beperkt’ tot maximaal 15%. Bij de overige zeven percelen lag het percentage doorwas tussen 21 en 68%. In welke mate de doorwas problemen met glazigheid gaat veroorzaken, is nu nog koffiedik kijken. Feit is dat de netto-opbrengst per hectare door de glazigheid beduidend lager gaat uitvallen dan de bruto-opbrengst.

In Wallonië steeg de opbrengst de voorbije twee weken met 9 ton (tot 49 ton per hectare. De kloof met Vlaanderen blijft (8 ton/ha verschil). Het Belgisch gemiddelde bedraagt nu 45 ton/hectare.

Aardappelen net onkruid

Dat de aardappelen qua opbrengst de laatste tijd zo bijtrekken, verbazen enkele handelaren niet. “Aardappelen zijn net onkruid. ‘De planten lijken het bij ongunstig weer op te geven, maar zodra het weer wel gunstig is, leven ze vaak weer iets op en genereren dan alsnog veel kilo’s.”

Of registreer je om te kunnen reageren.