Foto: Ton Kastermans Fotografie AkkerbouwNieuws

Areaal sojabonen in Duitsland groeit sterk

De teelt van sojabonen in Duitsland is het afgelopen jaar met ruim een vijfde toegenomen. De totale oppervlakte steeg met 12,5% naar 19.200 hectare, blijkt uit het oogstbericht van het Duitse landbouwministerie BMEL.

Duitsland publiceert sinds vorig jaar productiegegevens van sojabonen als afzonderlijk gewas binnen de groep peulvruchten. In 2016 werd een areaal gemeten van 15.800 hectare sojabonen. Opbrengstgegevens van dit jaar zijn nog niet bekendgemaakt. Dat geldt ook voor andere peulvruchten, omdat de oogst onder invloed van het wisselvallige weer vaak onderbroken werd.

Inclusief sojabonen teelt Duitsland dit jaar de zaden van peulvruchten op een oppervlakte van bijna 200.000 hectare. Vergeleken met vorig jaar is het areaal met 5,6% toegenomen. De groei van sojabonen draagt voor een belangrijk deel bij aan deze uitbreiding. Maar de Duitsers telen dit jaar ook veel meer veldbonen. De opmars van dit gewas bedraagt dit jaar bijna 20%, waarmee het areaal veldbonen toeneemt tot 46.400 hectare.

Voererwten neemt grootste oppervlakte in

Voererwten neemt binnen de groep peulvruchten de grootste oppervlakte in. Dit gewas wordt dit jaar geteeld op 85.500 hectare. In tegenstelling tot de andere gewassen is hierbij echter sprake van een daling dit jaar, en wel met 2,4%. EU-wijd zijn voererwten juist in opmars. De Europese Commissie meldt dat dit jaar 4,6% meer voererwten worden verbouwd.

Beheer
WP Admin