Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Aardappelverwerking iets kalmer in juli

De productie van de Nederlandse aardappelverwerkende industrie was in juli iets kalmer dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Brancheorganisatie Akkerbouw.

Fractie minder dan vorig jaar

In totaal werd vorige maand 281.800 ton aardappelen verwerkt tot aardappelconsumptieproduct, zo blijkt uit het overzicht. Daarmee is de start van het nieuwe seizoen een fractie minder (3.600 ton) dan de 285.400 ton die vorig jaar door de fabrieken werd opgenomen.

Meer importaardappelen

Opvallend is wel dat er opnieuw meer importaardappelen zijn verwerkt dan een jaar geleden. Ondanks de groeiproblemen in de omringende vroege teeltgebieden leverde het buitenland in juli 134.500 ton aardappelen aan de Nederlandse aardappelverwerkers. Daarmee betrok de industrie in juli bijna de helft (47,7 %) van zijn grondstofbehoefte uit het buitenland. Vorig jaar werd 101.800 ton aardappelen uit het buitenland gehaald in de eerste maand van het nieuwe seizoen. Het aandeel van de import was daarmee iets groter dan een derde (35,7%).

Minder grondstofleveranties

De Nederlandse grondstofleveranties bleven vorige maand beperkt tot 147.300 ton. Deze hoeveelheid is 36.300 ton kleiner dan de 183.600 ton die vorig jaar in juli van de Nederlandse aardappelpercelen naar de fabrieken ging.

Beheer
WP Admin