Akkerbouw

Nieuws 1191 x bekeken

Suikerprijzen zetten winst Nordzucker hoger

Hogere suikerprijzen bezorgden Nordzucker bijna een verdubbeling van de winst. In het 1e kwartaal van 2017/18 bedroeg die €41,5 miljoen. Dat is €26 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het operationele resultaat voor belasting en rente nam met €33 miljoen toe naar €56 miljoen. Dat heeft de Duitse bietenwerker vrijdag 14 juli meegedeeld.

De omzet steeg met 5 procent naar €418 miljoen. Dat de omzet niet meer steeg, komt volgens Nordzucker door een kleinere afzet. Tevens pakte de omzet in het bio-ethanolsegment duidelijk kleiner uit. Ook de melasse- en veevoeromzetten liepen licht terug.

Resultaat blijft goed

Hoewel de suikerprijzen op de wereldmarkt de afgelopen maanden weer zijn gedaald, houdt Nordzucker vast aan de verwachting dat het resultaat voor het jaar als geheel minstens kan worden gehandhaafd op het niveau van 2016/1. Dat wil zeggen op €131 miljoen voor belasting en rente. Als geen herstel van de prijzen plaatsvindt, zal dat echter wel negatieve gevolgen op het volgende boekjaar, waarschuwt het bedrijf.

Nordzucker ziet zich niettemin qua concurrentiekracht goed opgesteld voor het quotumvrije tijdperk dat op 1 oktober begint. De groeiende vraag naar suiker in met name Azië en Afrika biedt bovendien ondersteuning aan de wereldmarktprijzen, zo gelooft het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.